Πόλεμος Ουκρανία – Ρωσία: Μία σκοτεινή μέρα για την ΕΕ

Πόλεμος Ουκρανία – Ρωσία: Μία σκοτεινή μέρα για την ΕΕ
Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Η πρώτη κίνηση της Δύσης μετά το διάγγελμα Πούτιν είναι η προετοιμασία επιβολής κυρώσεων στην Μόσχα.

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει, η Ρωσία ήδη έχει αρχίσει τις επεκτατικές κινήσεις. Μία από αυτές είναι και η κίνηση που προανήγγειλε ο Πούτιν μετά το διάγγελμα. Μετά από ένα μαραθώνιο διάγγελμα αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – γνωστές και ως Ντονμπάς. Αμέσως μετά την υπογραφή του διατάγματος απέστειλε ειρηνευτική δύναμη στις περιοχές.

Η επόμενη μέρα για την Ευρώπη και εν γένει την Δύση είναι πολύ δύσκολη. Ήδη ο Πούτιν από την Δευτέρα το βράδυ έχει διατάξει τα στρατεύματα να αναπτυχθούν στις δύο ελεγχόμενες από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Προχωρά παραπέρα η Μόσχα

Mετά την αναγνώριση από τον Πούτιν των δύο αυτών «δημοκρατιών» η Μόσχα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής για τις μετασοβιετικές υποθέσεις της Δούμα, βουλευτής Λεονίντ Καλάσνικοφ.

Η Ρωσία πιθανώς θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ολόκληρων των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, κι όχι μόνον το ένα τρίτο των εδαφών τους που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Και πιθανώς θα το κάνει βάσει των εδαφών που οι αυτονομιστές είχαν διεκδικήσει σε μη αναγνωρισμένο διεθνώς δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2014.

Βάσεις στην ανατολική Ουκρανία σχεδιάζει η Ρωσία

Πρόκειται για εξέλιξη που πολλοί φοβόντουσαν καθώς ανοίγει το δρόμο για κλιμάκωση των συγκρούσεων των ανταρτών με τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στη γραμμή επαφής κατά μήκος των νυν συνόρων των δύο αποσχισθεισών περιοχών, ειδικά από τη στιγμή που ο Πούτιν έδωσε την εντολή σε στρατιώτες να διασφαλίσουν τις δύο «δημοκρατίες». Και πιθανότατα συμβαίνει ήδη αυτό, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας διεθνής ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Al Jazeera, μετέδιδαν ότι ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τις συνθήκες που υπέγραψε ο Πούτιν τη Δευτέρα με τις δύο αυτόνομες δημοκρατίες, η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατεύματα και να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στις αποσχισθείσες ζώνες, αναφέρεται στα κείμενα που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

Τι αναφέρουν τα κείμενα που υπέγραψε ο Πούτιν

Δυνάμεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «για να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή και να διασφαλιστεί η αξιόπιστη ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένης της κοινής περιπολίας των συνόρων και της άμυνας σε περίπτωση επίθεσης, σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που υπέβαλε το Κρεμλίνο με τα κείμενα.

Ωστόσο, οι συμφωνίες δεν διευκρινίζουν ποια είναι τα σύνορα των εδαφών και εάν περιλαμβάνουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη που διεκδικούν οι αυτονομιστές αλλά δεν βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον στρατιωτικό τους έλεγχο. Οι συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν αργότερα σήμερα από το ρωσικό κοινοβούλιο, ζητούν επίσης τη χρήση του ρουβλίου και την επέκταση της ρωσικής υπηκοότητας στους κατοίκους της περιοχής. Λειτουργούν για 10 χρόνια, αλλά μπορούν να παραταθούν μετά από αυτό.

Το ενδιαφέρον της Δύσης

Αν επιβεβαιωθούν οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή, τότε αυτό θα αποτελέσει τη χειρότερη μεταπολεμικά κρίση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, πολύ μεγαλύτερη από τις εντάσεις που είχε προκαλέσει η κατάληψη και εν συνεχεία προσάρτηση της Κριμαίας ή οι προηγούμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες του πακέτου κυρώσεων σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, με πιθανή στοχοθέτηση των Ρώσων ολιγαρχών, μπλοκάρισμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 κ.α.

Η Δύση έχει επενδύσει πολλά από οικονομικής άποψης για την επιτυχία της Ουκρανίας με δισεκατομμύρια να ρέουν προς το Κίεβο από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια, Τράπεζα και την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παρέχουν εγγυήσεις για δάνεια και στρατιωτική βοήθεια.

Το απόγευμα οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι πρεσβευτές των κρατών – μελών της Ε.Ε. συναντώνται το πρωί για να συζητήσουν το εύρος των πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τις «περιορισμένες κυρώσεις» να είναι μια πιθανή επιλογή, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το Reuters. Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη επιθυμούν περιορισμό των κυρώσεων, ενώ άλλα θέλουν να δουν να εφαρμόζεται άμεσα το πλήρες φάσμα των κυρώσεων που είχαν συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας «σήμερα το απόγευμα».

Επίτροπος Δικαιοσύνης ΕΕ: «Βαθμηδόν η επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας συνιστά μεν «εμπόλεμη πράξη», αλλά το ευρύ πακέτο κυρώσεων που είχε ετοιμάσει η Ένωση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα επιβληθεί βαθμηδόν.

Μιλώντας σε βελγικά ΜΜΕ, ο Ρέιντερς είπε ότι οι πρώτες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις κατά συγκεκριμένων ατόμων κι ίσως ακολουθήσει πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη και το εξωτερικό. Ο ίδιος δήλωσε ότι συν των χρόνω, ανάλογα με τις εξελίξεις «θα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνονται πλέον εισαγωγές αγαθών ή υπηρεσιών από τη Ρωσία, όπως η ενέργεια κι ότι θα τερματιστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε παγκόσμιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. «Όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Η Βρετανία αποφασίζει κυρώσεις

Μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφασίζει και η Βρετανία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προεδρεύει σύσκεψης της Cobra, αφού προηγουμένως υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι θα εξετασει το ενδεχόμενο να στείλει κι άλλη «αμυντική υποστήριξη» στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κίεβου.

Νωρίτερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε δηλώσει ότι οι ενέργειες του Πούτιν δεν επιτρέπεται να περάσουν «ατιμωρητί». Για τον συνάδελφό της, υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ «η εισβολή έχει ήδη αρχίσει»: «Ξυπνάμε σε μια πολύ σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη κι είναι σαφές απ’ αυτά που έχουμε ήδη δει κι ανακαλύψει σήμερα, ότι οι Ρώσοι, ο πρόεδρος Πούτιν, αποφάσισε να επιτεθεί κατα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είδαμε ότι αναγνώρισε αυτές τις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και απ’ αυτά που ακούμε έστειλε τανκς και στρατεύματα. Απ’ αυτά μπορείτε να συμπεράνετε ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει αρχίσει», δήλωσε ο Τζαβίντ.

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας κι άλλοι 12 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το Κίεβο

Σ’ ένα ασυνήθιστο φραστικό πόλεμο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ινδίας, Ιρλανδίας, ΗΑΕ, Κένυας και Γκάνας να απευθύνουν έκκληση για ειρήνη και διπλωματική διευθέτηση της κρίσης ώστε να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play