ΛΑΡΚΟ: Η άνοδος και η πτώση μιας «πολυσυζητημένης» επιχείρησης

ΛΑΡΚΟ: Η άνοδος και η πτώση μιας «πολυσυζητημένης» επιχείρησης
ΛΑΡΚΟ: Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε προθεσμία 30 ημερών στα επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από ένα χρόνο, να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Το Ταμείο, ως γνωστόν, «τρέχει» τον διαγωνισμό που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνεται η εκμίσθωση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας, τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και το Λούτσι, τα μεταλλευτικά δικαιώματα και άλλα. Η προθεσμία των τριάντα ημερών αφορά και τον δεύτερο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ, που εκπροσωπεί την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ και σχετίζεται με τις μετοχοποιημένες οφειλές της νικελοβιομηχανίας. ΛΑΡΚΟ

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο δεύτερος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή, οποίος διαθέτει τα μεταλλεία της Καστοριάς, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας μαζί με τον εξοπλισμό τους.

Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν παράλληλα το Νοέμβριο του 2020 και περιλαμβάνουν την λεγόμενη ρήτρα shoot out (εκατέρωθεν πλειοδοσίας) σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Στο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον έξι επενδυτές, ωστόσο ενεργό ενδιαφέρον συνεχίζουν να διατηρούν τρεις. Πρόκειται για τις εταιρείες Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντίθετα από το διαγωνισμό έχουν αποχωρήσει οι Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa.

Πέραν της νομοθετικής ρύθμισης, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις και για το εργασιακό, το οποίο έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Πληροφορίες επιμένουν ότι εντός των επομένων ημερών ο Ειδικός εκκαθαριστής θα ξεκινήσει τις απολύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εξαγγελθεί με διατήρηση ελάχιστου προσωπικού. Επίσης πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και στο θέμα των κατοικιών που οι εργαζόμενοι καλούνται να εγκαταλείψουν, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται μισθωμένες σε τρίτους.

Να σημειωθεί ότι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσαν προ ημερών την απόλυση 1.080 εργαζομένων με παράλληλη μετακίνηση του κόσμου από 300 κατοικίες

Επίσης η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση που παρατείνει τη διάρκεια της Ειδικής Διαχείρισης προκειμένου δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, αφενός για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρυχθεί από την Ειδική Διαχείριση για τη διάθεση των μεταλλείων, αφετέρου για τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκροτήματος εργοστασίου Λαρύμνης, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου και ο Ειδικός Διαχειριστής.

Την τελευταία διετία η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 52 εκατ. ευρώ, κάποια από τα οποία κάλυψαν το χρέος και προς την ΔΕΗ.

Με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας το 2019 ήταν μηδενικά.

Λόγω συσσωρευμένων ζημιών και διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων από το παρελθόν, η αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας αυξήθηκε από τα -160 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015, σε -407 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Την 5ετία 2015-2019, σωρεύτηκαν χρέη ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα 99 εκατ. ευρώ το 2019. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους άγγιζαν τα 500 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη οφειλή αφορά τη ΔΕΗ, η οποία στις αρχές του 2020 εκτοξεύθηκε στα 351 εκατ. ευρώ. ΛΑΡΚΟ

Το πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο

Επίσης, η Ελλάδα, στις 21 Ιανουαρίου 2022, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων (σήμερα στα 170 εκατ. ευρώ).

Για τον λόγο αυτό, επιβλήθηκε πρόστιμο στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017 μέχρι την εκτέλεση της απόφασης, και κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που αυτό θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία του επενδυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play