Πόλεμος Ουκρανία: Σε δύο στρατόπεδα η Δύση και Ρωσία

Πόλεμος Ουκρανία: Σε δύο στρατόπεδα η Δύση και Ρωσία

Πηγή: Sigmalive

Πόλεμος Ουκρανία: Διαστάσεις σοβαρής σύρραξης έχει αρχίσει να παίρνει το ζήτημα της Ουκρανικής Κρίσης, ενώ ήδη οι χώρες επιλέγουν στρατόπεδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με το διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος ανέφερε πως η εισβολή θα γίνει την Τετάρτη. Ήδη σήμερα δύο Έλληνες ομογενείς βρέθηκαν νεκροί λόγω συμπλοκής, ενώ η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες απηύθυνε έκκληση να εγκαταλείψουν οι Έλληνες την χώρα. 

Σταδιακά οι χώρες της Δύση αρχίζουν να συστήνουν κοινό μέτωπο ενάντια στην Ρωσία. Ο λόγος που άρχισαν όλα αυτά ήταν η αντίδραση του Πούτιν στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα για αυτό ξεκίνησαν και διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, χωρίς να όμως κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Source: Naftemporiki

Πως θεωρεί η Ουάσινγκτον ότι θα κινηθούν οι Ρώσοι – Τα τρία στάδια

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον έδωσε στην δημοσιότητα, τους τρόπους με τους οποίος θα εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η επίθεση θα ξεκινήσει με προβοκάτσια και άλλα αντισυμβατικά μέσα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περιμένουν μία προβοκατόρικη ενέργεια, που θα προκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν θα επιτεθούμε, αν δεν προκληθούμε». Με άλλα λόγια, ο Λευκός Οίκος έχει πληροφορίες για στημένο επεισόδιο, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» το Κρεμλίνο, για να δώσει την εντολή εισβολής.

Το επόμενο στάδιο θα είναι ο βομβαρδισμός συγκεκριμένων στόχων, με τα πυραυλικά συστήματα που έχει μεταφέρει η Μόσχα σε απόσταση βολής, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Το συγκεκριμένο στάδιο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι Ρώσοι θα περιμένουν αντίδραση από τον ουκρανικό στρατό, ενισχύοντας το αφήγημά τους περί πρόκλησης από το Κίεβο.

Το τρίτο στάδιο θα είναι η χερσαία εισβολή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Ήδη, Αμερικανοί αναλυτές διακρίνουν καθημερινά μία προσπάθεια προβοκάτσιας, με τους Ρώσους αυτονομιστές στο έδαφος της Ουκρανίας να ζητούν βοήθεια, καθώς «οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με οπλισμό τους Ουκρανούς» και κινδυνεύουν.

Δυσκολία ελιγμών και κινήσεων από την ελληνική πλευρά

Σε περίπτωση που τελικά γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος πρόκειται να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, ενώ η Κίνα αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ της Ρωσίας με αποτέλεσμα, η ενδεχόμενη σύρραξη να σκιαγραφεί έναν Β’ Ψυχρό Πόλεμο.

Από την άλλη, η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία,  και κατ’ ουσίαν θα διαταράξει επικίνδυνα τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες άλλωστε είναι εξαιρετικά λακωνικοί στις αναφορές τους για το ζήτημα αυτό και περιορίζονται σε ευχές για «αποκλιμάκωση».

Το τρίπτυχο που θέλει να υπηρετήσει η ελληνική κυβέρνηση στην ουκρανική κρίση συνίσταται χοντρικά στο εξής: Ενιαία στάση και ενότητα ΕΕ – ΝΑΤΟ, ανοιχτοί δίαυλοι με τη Ρωσία, σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη χωράει μεγάλη συζήτηση, καθώς η πραγματικότητα πολλές φορές φέρνει σε σύγκρουση αυτές τις τρεις θέσεις. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτούς τους οργανισμούς. Αλλά πάντα τονίζουμε σε όλους τους συνομιλητές μας ότι τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και έναν συνεχή διάλογο με τη Ρωσία, τα κρίνουμε απαραίτητα. Θεωρούμε ότι στην ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Και αυτά θα συζητηθούνε εκτενώς κατά τις επαφές αυτές» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στις 9 Φεβρουαρίου.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη

Μετά τις δηλώσεις Σολτς και Λαβρόφ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι ενδέχεται Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση ενδέχεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις» είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τελεσίγραφο G7 στην Ρωσία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) των μεγάλων οικονομιών της Δύσης προειδοποίησαν σήμερα Δευτέρα τη Ρωσία για «μαζικές» οικονομικές συνέπειες εάν επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία, προς την οικονομία της οποίας υποσχέθηκαν επίσης άμεση και αποφασιστική στήριξη.

«Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι λόγος για σοβαρή ανησυχία. Εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, τονίζουμε την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να στηρίξουμε την ουκρανική οικονομία», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.

«Η όποια περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με γρήγορη, συντονισμένη και δυναμική απάντηση», πρόσθεσαν.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ σε Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία: «Αναχωρήστε άμεσα από τη χώρα» «Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε συλλογικά οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play