Κόσμος

Σπουδαία ανακάλυψη: Σπρέι για επίστρωση σε υφάσματα θωρακίζει από SARS-CoV-2

Σπουδαία ανακάλυψη: Σπρέι για επίστρωση σε υφάσματα θωρακίζει από SARS-CoV-2

Πηγή: Φωτογραφία Αρχείου

Μία φθηνή, μη τοξική επίστρωση, η οποία είναι κατάλληλη σχεδόν για κάθε τύπο υφάσματος. Μειώνει τη μολυσματικότητα του ιού έως και κατά 90%. Στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας να την ψεκάζει επάνω σε υφάσματα «θωρακίζοντάς» τα από τον κορωνοϊό. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας  (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση, η οποία θα διατίθεται σε χαμηλή τιμή, επάνω στα ρούχα και τα υφάσματα, τα οποία θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.

Η «φωτεινή» μέθοδος

Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας  (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση επάνω στα υφάσματα που θα θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.

Η «φωτεινή» μέθοδος

Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ

Υδρόφοβο ύφασμα

Όλα τα «συστατικά» της επίστρωσης είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση ενώ συνολικά η «φωτεινή» διαδικασία δημιουργίας της αντιμικροβιακής επικάλυψης διαρκεί περί τη μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Τέιλορ Ράιτ, διδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του UBC. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η επίστρωση καθιστά επίσης το ύφασμα υδρόφοβο, γεγονός που σημαίνει πως τα παθογόνα είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν επάνω του.

Εφαρμογή σε μια… ηλεκτρική κουζίνα

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της πρωτοποριακής επίστρωσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά, τα πολυεστερικά, τα τζιν και το μεταξωτά – πιθανές εφαρμογές της θα αφορούν νοσοκομειακά υφάσματα, υφάσματα για μάσκες προστασίας αλλά και για αθλητικά ρούχα.

Μάλιστα, όπως γράφει η Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα, τη στιγμή που άλλες τέτοιου είδους τεχνολογίες απαιτούν πολλή ενέργεια ή ακριβό εξοπλισμό για την ανάπτυξή τους, η μέθοδος των επιστημόνων του UBC είναι σχετικώς εύκολη στην εφαρμογή της και με χαμηλό κόστος. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι ζέσεως και ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ολοκληρώσω τη διαδικασία δημιουργίας της επίστρωσης σε μια απλή οικιακή ηλεκτρική κουζίνα» σημείωσε ο Ράιτ.

Το πείραμα της βακτηριακής «σούπας»

Προκειμένου να εξετάσουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της επίστρωσης οι ερευνητές εμβάπτισαν επιστρωμένο ύφασμα σε βακτηριακές «σούπες» που περιείχαν το βακτήριο Escherichia coli (Ecoliκαθώς και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA) – αμφότερα αυτά τα βακτήρια αποτελούν κύριους «ενόχους» ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ανακάλυψαν ότι μετά από 30 λεπτά, παρέμενε στο ύφασμα το 85% των βακτηρίων E.coli, ποσοστό που έπεσε στο 3% όταν το ύφασμα εκτέθηκε σε πράσινο φως επί 30 λεπτά. Αντιστοίχως, το 95% των βακτηρίων MRSA παρέμενε στο ύφασμα προτού αυτό εκτεθεί σε πράσινο φως – μετά την έκθεση το ποσοστό μειωνόταν στο 35%. Μετά από τέσσερις ώρες δεν υπήρχαν ζωντανά βακτήρια επάνω στο ύφασμα.

Έκθεση σε πράσινο φως

Με δεδομένο ότι το φως του ήλιου ή το φθορίζον φως διαθέτουν μικρότερο ποσοστό πράσινου φωτός, η ερευνητική ομάδα αναμένει παρόμοια αλλά λιγότερο καλά αποτελέσματα όταν το ύφασμα εκτεθεί σε αυτές τις πηγές φωτός. Για αυτό προτείνει όταν χρειάζεται μια έξτρα προστασία να τοποθετείται το ύφασμα σε ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχει ένας λαμπτήρας πράσινου φωτός – ο οποίος κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ.

Μείωση κατά 90% της μολυσματικότητας του SARSCoV-2

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν η επίστρωση που ανέπτυξαν μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού των… ημερών μας, του SARS-CoV-2. Ετσι εμβάπτισαν ένα επιστρωμένο ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε σωματίδια του ιού και στη συνέχεια εξέθεσαν το διάλυμα αυτό σε ζώντα κύτταρα ώστε να φανεί αν ήταν ικανό να τα μολύνει. Όπως είδαν, όταν το ύφασμα τοποθετείτο κάτω από πράσινο φως επί δύο ώρες, καταγραφόταν μείωση ως και κατά 90% στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

Επιστρωμένες μάσκες προσώπου, το νέο «όπλο» ενάντια στην COVID

«Η κατασκευή μασκών προσώπου με βάση αυτή τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο ‘οπλοστάσιό’ μας ενάντια στην COVID-19, ιδίως σε ότι αφορά παραλλαγές του SARSCoV-2 με υψηλή μεταδοτικότητα όπως η Ομικρον» τόνισε ο δρ Φρανσουά Ζαν, καθηγητής Ιολογίας στο UBC, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Νοσοκομειακά υφάσματα και αθλητικά ρούχα

Η νέα επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα υφάσματα των αθλητικών ρούχων, καλύπτοντας επιφάνειές τους οι οποίες εκτίθενται στον ιδρώτα – με τον τρόπο αυτό θα εξολοθρεύονται τα βακτήρια που σχετίζονται με την άσχημη οσμή του ιδρώτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη εταιρείες κατασκευής νοσοκομειακών υφασμάτων αλλά και αθλητικών ειδών έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία και το Πανεπιστήμιο έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Latest News

23.02.2023 | 07:01

Η Ζαχάροβα για το κινεζικό «σχέδιο»

23.02.2023 | 06:54

Καιρός σήμερα Πέμπτη: Γενικά αίθριος

23.02.2023 | 06:18

Αλβανία: Μπλόκο σε τάνκερ με 22.500 τόνους πετρελαίου - Φέρεται να προερχόταν από τη Ρωσία

23.02.2023 | 05:39

Αγωγές του Νίκου Παππά σε δύο εφημερίδες και τον Γιάννη Πρετεντέρη

23.02.2023 | 05:01

Ν. Κεραμέως: Όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο κατά της σχολικής βίας

23.02.2023 | 04:24

ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται αποζημιώσεις 110 εκατ. ευρώ – Ποιους αφορά

23.02.2023 | 03:48

Google: Συνεχίζει τις περικοπές θέσεων εργασίας

23.02.2023 | 03:13

Ρεύμα: Έρχεται τροπολογία για τα 300 εκατ. υπερεσόδων των προμηθευτών

23.02.2023 | 07:01

Η Ζαχάροβα για το κινεζικό «σχέδιο»

23.02.2023 | 06:18

Αλβανία: Μπλόκο σε τάνκερ με 22.500 τόνους πετρελαίου - Φέρεται να προερχόταν από τη Ρωσία

23.02.2023 | 03:48

Google: Συνεχίζει τις περικοπές θέσεων εργασίας

23.02.2023 | 02:39

Ασφάλεια των τροφίμων: Η Επιτροπή εγκρίνει τη χρήση 2 γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών

23.02.2023 | 01:03

Ρεκόρ αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ το 2022, κυρίως από Σύρους, Αφγανούς και Τούρκους

23.02.2023 | 00:33

Κρεμλίνο: Η επιστροφή στη συμφωνία New Start για τα πυρηνικά εξαρτάται από τη Δύση

23.02.2023 | 00:15

Πότε η Τουρκία ήταν αληθινή δημοκρατία;

22.02.2023 | 22:35

Qatargate: Πάρτι μασκέ προς χάρη της κόρης της Εύας Καϊλή στη φυλακή

21.02.2023 | 12:13

Τραμπ: Ο Μπάιντεν μας οδηγεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

21.02.2023 | 12:10

Ουκρανία – Η Κίνα θέλει ρόλο παράγοντα στον τερματισμό της σύγκρουσης

21.02.2023 | 12:06

Ρωσία: «Πόλεμος» Wagner - Υπουργείου Άμυνας

21.02.2023 | 12:03

Πούτιν: Η Δύση απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη - Θα αντιδράσουμε αναλόγως

18.02.2023 | 12:25

Η Βουλγαρία χορήγησε περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια για την Ουκρανία

18.02.2023 | 12:23

Η ρωσική FSB ήθελε να μάθει τις θέσεις του ουκρανικού στρατού μέσω Γερμανού πράκτορα της στην BND

18.02.2023 | 12:20

Λευκός Οίκος: Η Wagner έχει υποστεί πάνω από 30.000 απώλειες στην Ουκρανία

15.02.2023 | 12:18

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλγαρία

MUST READ

Κρεμλίνο: Η επιστροφή στη συμφωνία New Start για τα πυρηνικά εξαρτάται από τη Δύση

Κόσμος

Κρεμλίνο: Η επιστροφή στη συμφωνία New Start για τα πυρηνικά εξαρτάται από τη Δύση

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι το μέλλον της συνθήκης θα εξαρτηθεί από τη θέση της Δύσης και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια

23.02.2023 | 00:33

Πότε η Τουρκία ήταν αληθινή δημοκρατία;

Κόσμος

Πότε η Τουρκία ήταν αληθινή δημοκρατία;

Η απάντηση από τον διδάκτορα πολιτικών επιστημών Simon A.Waldman ερευνητή και εντεταλμένο διδασκαλίας διεθνών σχέσεων στο King’s College, είναι αρνητική: ποτέ.

23.02.2023 | 00:15

Qatargate: Πάρτι μασκέ προς χάρη της κόρης της Εύας Καϊλή στη φυλακή

Κόσμος

Qatargate: Πάρτι μασκέ προς χάρη της κόρης της Εύας Καϊλή στη φυλακή

Το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή αναφέρεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, όπως έγραψε το Politico, ωστόσο αυτήν τη στιγμή, για την πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22.02.2023 | 22:35

FAZ: Σε υψηλό επταετίας οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

Κόσμος

FAZ: Σε υψηλό επταετίας οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

Στο πιο υψηλό ποσοστό φθάνουν πια οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016.

22.02.2023 | 22:31

El Pais: Γιατί η Ελβετία λατρεύει τα μετρητά και η Σουηδία τα μισεί;

Κόσμος

El Pais: Γιατί η Ελβετία λατρεύει τα μετρητά και η Σουηδία τα μισεί;

Οι Ελβετοί αγαπούν τα μετρητά χρήματα, κυρίως για λόγους παράδοσης, ιδιοσυγκρασ ιστορίας, και την Κυριακή διεξάγουν δημοψήφισμα για να είναι συνταγματικά αδύνατη η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία.

22.02.2023 | 22:26

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Καραμανλής: Καμία αύξηση στα διόδια

20.02.2023 | 16:22

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε για άλλη μια φορά πως «αυξήσεις διοδίων δεν μπορεί να γίνουν ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον. Το έχω πει και το εννοώ».

Πολιτική

Άδωνις: Καμιά συνεργασία με Σύριζα!

20.02.2023 | 12:44

Κάθε πόρτα πιθανής συνεργασίας με τον Σύριζα κλείνει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κι Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης εν όψει των ερχόμενων εκλογών

Πολιτική

Θεοδωρικάκος - Έβρος: Εγκρίθηκε στο επόμενο 10μηνο να γίνουν τα πρώτα 35 χιλιόμετρα της επέκτασης του φράχτη

20.02.2023 | 08:31

Όπως τόνισε ο υπουργός, στο επόμενο 10μηνο θα έχουν κατασκευαστεί τα επιπλέον 35 χιλιόμετρα του φράχτη στον Έβρο, καθώς ήδη έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ξεκινήσει το έργο.

Πολιτική

Μητσοτάκης για Γκιννή: Έγραψε ιστορία, μας γέμισε υπερηφάνεια

19.02.2023 | 19:18

Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τη διάκριση που έλαβε ο Αλέξανδρος Γκιννής

Πολιτική

Τσαπανίδου: «Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα σημείο που χρειάζεται άμεσα η πολιτική αλλαγή»

20.02.2023 | 10:38

Κατηγορεί την κυβέρνηση για «εμπαιγμό και κοροϊδία», ενώ σχολιάζει ότι «αν δεν είχαμε εκλογές ούτε αυτά τα λίγα που δίνουν σήμερα δεν θα δίνανε» και πως «το κάνουν αυτό γιατί γνωρίζουν καλά πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πτώση τους».

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το θέμα Πολάκη έληξε χθες [vid]

20.02.2023 | 10:11

Για το θέμα Πολάκη που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι