Ουκρανική κρίση: Μπάιντεν σε Ζελένσκι – Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν γρήγορα σε τυχόν ρωσική επίθεση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «γρήγορα και αποφασιστικά» στην περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σημασία συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι διπλωματικές προσπάθειες που σηματοδοτήθηκαν χθες, Σάββατο, από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ δυτικών ηγετών και της Μόσχας δεν είχαν αποτέλεσμα.
Από τη μία, το Κρεμλίνο καταγγέλλει αμερικανική «υστερία» και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” σε περίπτωση επίθεσης.
«Η υστερία έφτασε στο απόγειό της», σχολίασε ο διπλωματικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η Ρωσία ξεκινήσει μια πρόκληση ή ένα περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αιτιολογήσει μια στρατιωτική δράση την οποία είχε σχεδιάσει από την αρχή».
«Μεγάλες παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού»
Από τότε που άρχισε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τον Νοέμβριο, η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλλει στη γειτονική της χώρα, αλλά ζητεί τον τερματισμό της επέκτασης του NATO και της υποστήριξης της Δύσης σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, για την οποία θεωρεί ότι ανήκει στη δική της σφαίρα επιρροής.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν επέκρινε τις «μεγάλες παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού» στην γειτονική χώρα, κρίνοντας ότι δημιουργούν «τις προϋποθέσεις για πιθανές επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει εδώ και οκτώ χρόνια ένοπλους αυτονομιστές.
Όχι πανικός
Ο κατάλογος των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία δεν σταματά να μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Νορβηγία ή ακόμη την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ.
Η αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς την Ουκρανία.
Η Μόσχα ανακάλεσε επίσης ένα μέρος του διπλωματικού της προσωπικού, δηλώνοντας ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».
Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε «να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση».
Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία του στο Κίεβο και ότι μεταφέρει τις λειτουργίες της σε προσωρινό γραφείο στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.
Η Αυστραλία παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στη θέση τους στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτή τις δραστηριότητές της στην Λβιβ.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε από την πλευρά του ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας “προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν” τους Ουκρανούς.
Στο Κίεβο χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία, λέγοντας ότι αρνούνται να υποκύψουν στον πανικό, μολονότι παίρνουν στα σοβαρά την απειλή.
«Ο πανικός δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Θα πρέπει να ενωθούμε και να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία μας», δήλωσε η φοιτήτρια Μαρία Τστερμπένκο, η οποία κρατούσε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Διατηρώ την ηρεμία μου. Αγαπώ την Ουκρανία».
Αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά ύδατα
Προσθέτοντας στις εντάσεις, η Ρωσία ξεκίνησε χθες νέα ναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις “υπεράσπισης” της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό χρησιμοποίησε χθες «κατάλληλα μέσα» ώστε αμερικανικό υποβρύχιο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ψευδές, απάντησε η Ουάσινγκτον: «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στους ρωσικούς ισχυρισμούς όσον αφορά επιχειρήσεις μας στα δικά τους χωρικά ύδατα», ανέφερε διαψεύδοντας την ανακοίνωση αυτή ο αμερικανικός στρατός.
Οι δυτικοί αποκλείουν την εμπλοκή των στρατών τους στην περίπτωση πολέμου, αλλά έχουν προβλέψει καταστροφικά οικονομικά αντίποινα.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να πάρει τώρα την σκυτάλη στις συνομιλίες για την κρίση, πηγαίνοντας στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη.
Δεν δίνουμε δεκάρα για τις κυρώσεις της Δύσης
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία δήλωσε, από τη μεριά του, πως η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία. «Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες Σάββατο, αργά το βράδυ, στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.
«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.
«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.
«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.
Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».
Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.
«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας