Καναδάς: Μαίνονται οι διαδηλώσεις – Σπάει τη σιωπή του, ο Τριντό

Καναδάς: Μαίνονται οι διαδηλώσεις – Σπάει τη σιωπή του, ο Τριντό
Καναδάς: Οι διαδηλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Σε χαλάρωση των μέτρων για την ανάσχεση της covid-19 στον Καναδά, φαίνεται να προχωρούν οι αρχές της χώρας, με τους διαδηλωτές εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των μέτρων να παραμένουν ανυποχώρητοι. Σταθερή και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών κατά των υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας των οποίων το κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας του Καναδά, της Οτάβα, παραμένει αποκλεισμένο εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες.

Στο κέντρο της Οτάβα 400 με 500 φορτηγά εξακολουθούσαν να κλείνουν χθες Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 τους δρόμους, με τους οδηγούς να εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά της covid-19, μια κατάσταση “ εκτός ελέγχου” για την πόλη η οποία κήρυξε το σαββατοκύριακο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έσπασε τη σιωπή του ο Τριντό

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που παρέμεινε σιωπηλός επί πολλές ημέρες, κατήγγειλε τη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις εκτιμώντας ότι πρέπει “ να σταματήσουν”.

“ Είμαστε όλοι κουρασμένοι από τους περιορισμούς, από το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες σχεδόν όλες τις ημέρες, αλλά ευθύνη μας ως κυβέρνησης είναι να φροντίσουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων”, τόνισε μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο.

Κάποιες επαρχίες όμως ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων: η Σασκάτσουαν και η Αλμπέρτα κατάργησαν το εμβολιαστικό πάσο εκτιμώντας ότι “ τα πλεονεκτήματά του δεν υπερτερούν του κόστους του”.

Για πρώτη φορά μετά την υιοθέτηση των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού το Κεμπέκ ανακοίνωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη χαλάρωσή τους.

Αν και το επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκεται στην Οτάβα, όλη η χώρα επηρεάζεται από αυτές. Αρχικός στόχος των κινητοποιήσεων των οδηγών φορτηγών ήταν να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρέωσης να διαθέτουν εμβολιαστικό πάσο προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Γρήγορα οι κινητοποιήσεις μετατράπηκαν σε κίνημα κατά των υγειονομικών μέτρων στο σύνολό τους και κατά της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και εκτός Οτάβα: η γέφυρα Αμπάσαντορ, μια ζωτικής σημασίας εμπορική οδό που συνδέει το Οντάριο με το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, παραμένει κλειστή από τους διαδηλωτές.

Μια κατάσταση που μπορεί να έχει “ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία”, αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, όπως προειδοποιούν οι αρχές και επιχειρήσεις. Η γέφυρα αυτή είναι σημαντική τόσο για την αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και για τα αμερικανικά νοσοκομεία, καθώς από αυτή διέρχονται οι Καναδοί νοσηλευτές που εργάζονται εκεί. Καναδάς: Διαδηλώσεις κατά της απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό | Liberal.gr

Αυτοσχέδιος καταυλισμός

Στους δρόμους του κέντρου της Οτάβα υπάρχουν πανό κατά του Τριντό, καναδικές σημαίες αλλά και φωτιές γύρω από τις οποίες ζεσταίνονται οι διαδηλωτές. Στα πεζοδρόμια ή στη μέση του δρόμου έχουν στηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί με σκηνές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας στους τέσσερις οδηγούς φορτηγών έχει πάει στην Οτάβα μαζί με τα παιδιά του για να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την απομάκρυνσή τους, Εξάλλου πολλοί έχουν σκάσει τα λάστιχα των φορτηγών τους ή έχουν κάνει τροποποιήσεις στα φρένα τους προκείμενου “ να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους”.

Χθες Τρίτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές της Οτάβα απαγόρευσαν στους φορτηγατζήδες να κορνάρουν, όμως αυτοί βρήκαν νέους τρόπους για να τους ακούνε: μαρσάρουν τις μηχανές των φορτηγών.

Στον Καναδά, όπου τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία είναι ιδιαίτερα αυστηρά, το κίνημα αυτό έχει δεχθεί μεγαλύτερη στήριξη από την αναμενόμενη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το ένα τρίτο των Καναδών στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και το 44% των εμβολιασμένων δηλώνει ότι κατανοεί “ την αιτία τους και την αγανάκτηση των διαδηλωτών”.

Όμως ο Τριντό “ στοιχηματίζει ότι το κίνημα θα ξεφουσκώσει από μόνο του”, εκτίμησε ο Φελίξ Ματιέ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ουίνιπεγκ.

Χθες για πρώτη φορά ακούστηκε μια φωνή διαφωνίας μεταξύ των Φιλελεύθερων, του κόμματος του Καναδού πρωθυπουργού. Ο βουλευτής από το Κεμπέκ Ζοέλ Λάιτμπάουντ εξήγησε ότι “ αντιμετωπίζει με δυσφορία την κατεύθυνση που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας”. Ο ίδιος ζήτησε να υιοθετηθεί μια “πιο ενωτική προσέγγιση” και λιγότερο”διχαστική”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play