«Επιχείρηση Hook»: Ελληνική και γερμανική αστυνομία εξάρθρωσαν σπείρα διακίνησης μεταναστών
Ομοσπονδιακή και η Ελληνική Αστυνομία, κατάφεραν να εξαρθρώσουν σε κοινή επιχείρηση συμμορία διακίνησης ανθρώπων, αναφέρει η εφημερίδα BILD στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Περιγράφει δε την επιχείρηση των αρχών ως «Επιχείρηση Hook».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις Σύριοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 27-44 ετών, οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, ερευνώνται ως ύποπτοι για «παράνομη και κατ’ επάγγελμα διακίνηση αλλοδαπών».
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι την 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε πολλές κατοικίες στη Γερμανία και στην Ελλάδα και, σύμφωνα με την BILD, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε ένα άτομο.
Στη Γερμανία αντίστοιχα, εκτελέστηκαν τέσσερα εντάλματα έρευνας, τρία στην πόλη Χάλε αν ντερ Ζάαλε στη Σαξονία και ένα στο Μίντεν της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κάποια σύλληψη.
Οι ύποπτοι φέρεται να μετέφεραν παράνομα και έναντι αμοιβής ανθρώπους από την Ελλάδα στη Γερμανία με εμπορικές πτήσεις αλλά και ακτοπλοϊκά, μέσω άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στην Χάλε αν ντερ Ζάαλε.
Πώς δρούσε η συμμορία
Σύμφωνα με την Europol, η οποία βοήθησε στον συντονισμό της επιχείρησης, η συμμορία δρα από το 2020, ζητώντας από 2500 έως και 4500 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφερε λαθραία από την Ελλάδα προς τη δυτική Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ, η συμμορία μετέφερε κυρίως ανήλικους μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως παιδιά ή συγγενείς της ύποπτης γυναίκας στη Γερμανία.
Η συμμορία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χρησιμοποιούσε είτε αληθινά διαβατήρια άλλων ανθρώπων και σε κάποιες περιπτώσεις των παιδιών των υπόπτων είτε αγορασμένα ή κλεμμένα γνήσια έγγραφα μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία.
Οι μετανάστες που θα μεταφέρονταν από τη συμμορία προετοιμάζονταν κατάλληλα, έχοντας π.χ. παρόμοιο χτένισμα προκειμένου να μοιάζουν με τα πρόσωπα των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιούσαν.
Σύμφωνα δε, με τον αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ, η γυναίκα συνόδευε στη Γερμανία τους μετανάστες και έπειτα τα έγγραφα στέλνονταν στην Ελλάδα για την επόμενη «επιχείρηση».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, οι διαδρομές των διακινητών ήταν είτε από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης είτε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηγουμενίτσας – Ιταλίας. Στη συνέχεια, οι μετανάστες μεταφέρονταν οδικώς κυρίως στο Βερολίνο και στο Ντίσελντορφ.
Πώς έφτασαν οι αρχές στην αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος
Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Αθήνα, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος εξασφάλιζε στους μετανάστες κατάλυμα πριν ξεκινήσουν το παράνομο ταξίδι προς τη Γερμανία,.
Συχνά φρόντιζε και για τα παράνομα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
Όπως αναφέρει η BILD, η Ελληνική Αστυνομία αξιοποίησε τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί προκειμένου να συνδέσει με την εγκληματική συμμορία τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις παράνομης διακίνησης επτά ανηλίκων και πέντε ενηλίκων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία.
Ο άνδρας που συνελήφθη στην Ελλάδα κατηγορείται για συνέργεια σε παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων και πλαστογραφία.
Ακόμη πέντε αλλοδαποί είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση. Δύο από αυτούς μένουν στη Γερμανία. Σε βάρος ενός ατόμου έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη συμμορία των διακινητών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας