Τιμές τροφίμων: Αγγίζουν την κορυφή απειλώντας τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου

Τιμές τροφίμων: Αγγίζουν την κορυφή απειλώντας τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου
Τιμές τροφίμων: Οι τιμές έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με τον δείκτη του ΟΗΕ. Θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή «σε ευρεία κλίμακα», είπε ειδικός.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη παγκοσμίως λόγω των διαταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των αυξήσεων που επιβάλλουν βαρύ βάρος στους φτωχότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και απειλούν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή.

Οι αυξήσεις έχουν επηρεάσει διάφορα είδη όπως δημητριακά, φυτικά έλαια, βούτυρο, ζυμαρικά, βοδινό κρέας και καφές. Έρχονται καθώς οι αγρότες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως ξηρασία και καταιγίδες πάγου που έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες, αυξανόμενες τιμές λιπασμάτων και καυσίμων και ελλείψεις εργατικού δυναμικού που σχετίζονται με την πανδημία και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που δυσκολεύουν την κυκλοφορία προϊόντων στην αγορά.

Τιμές τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011

Ένας παγκόσμιος δείκτης που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι οι τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν το αυξημένο κόστος συνέβαλε σε πολιτικές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Οι τιμές του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των δημητριακών παρουσίασαν ανοδική τάση από τον Δεκέμβριο, ενώ η τιμή των ελαίων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της παρακολούθησης του δείκτη το 1990.

Ο Maurice Obstfeld, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων θα επιβάρυνε τα εισοδήματα σε φτωχότερες χώρες, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου μερικοί άνθρωποι μπορεί να ξοδεύουν έως και το 50 ή 60 τοις εκατό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.

Όμως, καθώς ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του 2020, ο κόσμος παρουσίασε αλλαγές στη ζήτηση για τρόφιμα. Εστιατόρια και καφετέριες  έκλεισαν και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στο μαγείρεμα και το φαγητό στο σπίτι.

Δύο χρόνια αργότερα, η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα παραμένει ισχυρή, αλλά οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων και το κόστος αποστολής, μαζί με έλλειψη οδηγών φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές, δήλωσε ο Christian Bogmans, οικονομολόγος στο International. Νομισματικό ταμείο. Τιμές τροφίμων

«Η Αφρική αντιμετωπίζει επίπεδα ρεκόρ ανασφάλειας»

Η ξηρασία και η κακοκαιρία σε μεγάλες χώρες παραγωγής γεωργικών προϊόντων όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων έγιναν άνισα αισθητές σε όλο τον κόσμο. Η Ασία έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό λόγω της άφθονης καλλιέργειας ρυζιού. Όμως, μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής που εξαρτώνται περισσότερο από εισαγόμενα τρόφιμα δυσκολεύονται.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Αργεντινή έχουν επίσης υποφέρει καθώς τα νομίσματά τους έχασαν την αξία τους έναντι του δολαρίου, το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς για την πληρωμή των περισσότερων προϊόντων διατροφής, είπε ο κ. Μπόγκμανς. Τιμές τροφίμων

Ο Joseph Siegle, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Αφρικής του National Defense University, υπολόγισε ότι 106 εκατομμύρια άνθρωποι στην ήπειρο αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, διπλάσιος αριθμός από το 2018.

Οι υπερφορτωμένες ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να στείλουν τα χαλύβδινα κουτιά τους στα Midwest για να παραλάβουν τα γεωργικά προϊόντα, αντί για αυτό προτιμούν να τα στέλνουν πίσω στην Ασία για να μεταφέρουν πιο προσοδοφόρα φορτία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play