Κορυφή Έβερεστ: 300 άτομα που πήγαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και δεν γύρισαν ποτέ

Κορυφή Έβερεστ: 300 άτομα που πήγαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και δεν γύρισαν ποτέ

Πηγή: Instagram - mounteverestofficial

Κορυφή Έβερεστ: «Υπάρχει ένας τρομερός τάφος κοντά στον ουρανό. Τον λένε Ιμαλάια», είπε κάποτε ένας περιηγητής, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τη μεγαλύτερη πρόκληση που γέννησε ποτέ η φύση.

Τα όνειρα μεγάλα, ο κόπος για να υλοποιηθούν τεράστιος. Πόσοι θέλησαν να αγγίξουν τη χρυσή κορυφή και πόσοι δεν το κατάφεραν. Το Βουνό  Έβερεστ με την κορυφή στα 8.848 μέτρα παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για πολλούς άλλους βέβαια έγινε ο τραγικός επίλογος της ζωής τους. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν μεγάλο ανοιχτό τάφο με εκατοντάδες τραγωδίες.

View this post on Instagram

A post shared by Mount Everest Official (@mounteverestofficial)

Οι Σέρπα είναι ο ξακουστός ορεινός λαός του Νεπάλ, που με τα χρόνια έχει αναπτύξει μια τεράστια κερδοφόρα εταιρεία μοιράζοντας επί πληρωμή φυσικά εξοπλισμό αναρρίχησης. Έχει αναδείξει πολλούς επαγγελματίες – οδηγούς (επισκεπτών), που γνωρίζουν σαν χαρτογράφοι τα Ιμαλάια.

Η συμμετοχή σε ένα γκρουπ για τουριστικό αλπινισμό στο Έβερεστ κοστίζει αρκετά χρήματα και αυτό το κάνει ακόμα πιο μοναδικό και εκλεπτυσμένο. Κοστίζει έως και τα 70.000 δολάρια. Η μαγεία λένε οι παλιοί, οι «αυτόφωτοι» ορειβάτες, έχει χαθεί στα σύννεφα. Οι σημερινοί επισκέπτες αντιμετωπίζουν την αναρρίχηση στη «Σκεπή του Κόσμου» σαν ένα «παρτάκι» ματαιόδοξων, καθώς διαγκωνίζονται για το ποιος θα ανέβει πρώτος, με έτοιμα σκοινιά και σκάλες που τους έχουν ετοιμάσει οι Σέρπα, ώστε να μπορούν μετά να αυτοαναγορευτούν σε «κατακτητές της Γης».

Ακόμα κι έτσι όμως ο κίνδυνος παραμονεύει γιατί ένα λάθος βήμα και θα κοπεί το νήμα της ζωής σου

Στατιστικά ένας στους 10 δεν επιστρέφει ποτέ από εκεί. «Ζώνη θανάτου» ορίζεται η περιοχή πάνω από τα 26.000 πόδια (περίπου 8.000 μέτρα). Εκεί η ατμοσφαιρική πίεση είναι περίπου στο 1/3 απ’ ότι στο επίπεδο της θάλασσας, που σημαίνει ότι το διαθέσιμο οξυγόνο για να αναπνεύσει κανείς είναι μειωμένο περίπου κατά 2/3.

Μόνο οι πολύπειροι, αυτοί που έχουν εξοικειωθεί με τις συνθήκες και ακολουθούν το απαιτούμενο πρόγραμμα κατά την ανάβαση, έχουν την ευχέρεια να μην χρησιμοποιήσουν μάσκα οξυγόνου. Αλλά ακόμα κι αυτή (η μάσκα) δεν αποτελεί ασπίδα κόντρα στη «νόσο των βουνών».

Η λάθος διαχείριση των οργανικών αποθεμάτων μπορεί να οδηγήσει από αστάθεια, εξάντληση και δυσφορία έως παραισθήσεις. Σε ένα ύψος δέκα φορές μεγαλύτερο από το υψηλότερο τεχνητό δημιούργημα (Μπουρτζ Χαλίφα), το ανθρώπινο σώμα πασχίζει να εγκλιματιστεί, χρησιμοποιώντας οξυγόνο γρηγορότερα απ’ ότι μπορεί να αναπληρώσει.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά και να… επιστρέψεις πίσω ασφαλείς. Άλλωστε εκεί πάνω δεν μπορείς να μείνεις παρά μόνο για λίγα λεπτά, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών και να χαρείς την μοναδικό θέα που σου προσφέρει. Ο θάνατος παραμονεύει με παραισθησιογόνα μορφή ή απώλειας συνείδησης. Αποτελεί την κλασική αιτία αποπροσανατολισμού ή λάθος επιλογών.

Πολλοί θάνατοι σε αυτό το υψόμετρο λόγω απουσίας ισορροπίας και λάθος επιλογές

Πέρα από τους τραυματισμούς μετά από πτώση και τα προβλήματα υγείας από τις συνθήκες, το παζλ των θανατηφόρων αιτιών συμπληρώνουν οι χιονοστιβάδες, η κατάρρευση πάγου και τα κρυοπαγήματα. Οι περισσότεροι θάνατοι σε μια σεζόν σημειώθηκαν το 2014, όταν 16 Σέρπας καταπλακώθηκαν από  μια απρόσμενη χιονοστιβάδα.

Από το 1922 που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η κατάκτηση της κορυφής, έως το Μαΐο του 2017 τα επιβεβαιωμένα θύματα είναι 292.

Η οσμή του θανάτου περιβάλλει κάθε απόπειρα αναρρίχησης, καθώς πολλά από τα πτώματα – περίπου 150 στον αριθμό – κοίτονται σε κοινή θέα στις βουνοπλαγιές. Τα περισσότερα δε, είναι εξαιρετικά διατηρημένα, ήτοι κατεψυγμένα λόγω των συνθηκών ψύχους που επικρατούν.

«Πρέπει να σταματήσει ο μαζικός τουρισμός στο όρος Έβερεστ», έλεγε από το 2012 ακόμα ο μεγαλύτερος αναρριχητής του κόσμου, ο Ιταλός Ρέινολντ Μέσνερ. Ήταν αυτός που πρώτος ανέβηκε και τα 14 βουνά του κόσμου που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα. «Όσο η νοοτροπία της Disneyland βασιλεύει εκεί, οι άνθρωποι θα πεθαίνουν».

Ο πρώτος «κατακτητής» της κορυφής, ο Νεοζηλανδός Εντμουντ Χίλαρι, είχε αξιώσει επίμονα τα τελευταία χρόνια της ζωής του το «σφράγισμα» του ιερού βουνού των Σέρπα. «Αφήστε το βουνό να ξεκουραστεί», παρακάλεσε το 2003, στην 50ή επέτειο της ιστορικής ανάβασης.

Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη, όπως δεν συνέβη και μετά την παρέμβαση του Νεπαλέζου Άπα Σέρπα, του ανθρώπου που κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αναβάσεων στην κορυφή (21!)

«Υπάρχει ένας τρομερός τάφος κοντά στον ουρανό. Τον λένε Ιμαλάια», είπε κάποτε ένας περιηγητής, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τη μεγαλύτερη πρόκληση που γέννησε ποτέ η φύση: την πλησιέστερη κορυφή της αθανασίας.

Ο θρύλος λέει ότι αν φτάσεις στο Έβερεστ, θα αγγίξεις με το χέρι σου τον ουρανό και αν είναι γραφτό, μπορεί να μιλήσεις με τον ίδιο το Θεό.

Η πραγματικότητα έχει διδάξει ότι αυτό σημαίνει πως θα είσαι ήδη νεκρός αν αγγίζεις την Κορυφή Έβερεστ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play