Ουκρανία-Ρωσία: Οι ΗΠΑ ψάχνουν εναλλακτικές για ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οριστικοποιούν τα σχέδια εκτροπής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι ΗΠΑ, εάν η Ρωσία διακόψει την τροφοδοσία. Ήδη αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δρομολογούν συνεργασία με παγκόσμιους προμηθευτές, ώστε να αποφευχθεί η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου εάν τελικά η ροή από τη Ρωσία όντως διακοπεί.
Ενδεχόμενο ολοένα και πιο πιθανό, με την Ουκρανική κρίση, να κορυφώνεται και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να απειλεί ευθέως, πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσωπικών κυρώσεων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ΗΠΑ σε συντονισμένη και διαρκή αναζήτηση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου για την Ευρώπη
Οι ΗΠΑ συμβάλουν ούτως ή άλλως στην προετοιμασία για την εκτροπή των προμηθειών φυσικού αερίου από όλο τον κόσμο προς την Ευρώπη σε περίπτωση που διακοπεί η ροή από τη Ρωσία Είναι μία συνειδητή πολιτική προσπάθεια να αμβλύνουν το πιο ισχυρό οικονομικό όπλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καθώς οι φόβοι για εισβολή στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι διαπραγματεύονται με παγκόσμιους προμηθευτές και πως πλέον είναι βέβαιοι ότι η Ευρώπη δεν θα υποφέρει από ξαφνική απώλεια ενέργειας για θέρμανση στη μέση του χειμώνα.
Η προετοιμασία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για να δείξουν στον Πούτιν, ένα ενιαίο και συνεκτικό μέτωπο, με την ελπίδα να τον αποτρέψουν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Δηλώσεις από Μπάιντεν και Ευρωπαίους ηγέτες για αντίποινα σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προσωπικών κυρώσεων στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. Εάν η Ρωσία επιτεθεί, είπε ο Μπάιντεν, θα ήταν η “μεγαλύτερη εισβολή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” και το γεγονός αυτό θα “άλλαζε τον κόσμο”.
Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και είπε στους βουλευτές ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να πειστεί το Βερολίνο και άλλοι να προχωρήσουν περαιτέρω.
Δήλωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν πρόθυμο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη εάν η Ουκρανία δεχόταν επίθεση.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, ΕμΜανουέλ Μακρόν, και ο Όλαφ Σολτς, ο νέος Γερμανός καγκελάριος, συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο για να συντονίσουν τις θέσεις τους, μετά από αναφορές για ρήξεις μεταξύ των συμμάχων.
Ο Μακρόν είπε επίσης, ότι επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν την Παρασκευή, για να «ξεκαθαρίσει» τη ρωσική θέση. Ξεκαθάρισε δε, ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε: «Εάν υπάρξει επιθετικότητα, θα υπάρξουν αντίποινα και το κόστος θα είναι πολύ υψηλό».
Ο ρωσικό στρατός καραδοκεί στα Ουκρανικά σύνορα
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια νέα σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες θα συμμετέχουν 6.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και εντός της Κριμαίας, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε η Μόσχα το 2014.
Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά και σε αυτές θα μετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά, αντι-αεροπορικά συστήματα και πλοία από τους στόλους της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Έκκληση για ηρεμία από την Ουκρανία
Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας, για μία σύρραξη, που ίσως θα άλλαζε τις ισορροπίες του κόσμου, η Ουκρανία είναι η μόνη που παραμένει, ήρεμη. Ή έτσι δείχνει τουλάχιστον και το γεγονός προκαλεί εύλογες απορίες.
Ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε επιφυλακή για όσα λαμβάνουν χώρα στα ουκρανικά σύνορα, οι Ουκρανοί ηγέτες απηύθυναν έκκληση για ηρεμία, με τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov να βεβαιώνει στο κοινοβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει εισβολή.
Βεβαίωσε μάλιστα ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη σχηματίσει μια επαρκή ομάδα μάχης. «Από σήμερα, δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα εισβάλει άμεσα. «Μην ανησυχείτε κοιμηθείτε ήσυχοι», είπε. «Δεν χρειάζεται να έχετε έτοιμες τις βαλίτσες σας».
Η Ρωσία ήδη μειώνει τις ροές στις στρόφιγγες φυσικού αερίου, προς την Ευρώπη
Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας από περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε 50 MCM, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Ουάσιγκτον εκτιμά τώρα ότι σχεδόν όλα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα, ακόμη και εάν ο αγωγός κοπεί σκόπιμα ή ως αποτέλεσμα μίας εμπόλεμης σύρραξης.
Οι φόβοι δε, ότι ο Πούτιν θα κάποια στιγμή θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου έχουν κάνει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, να διατηρούν επιφυλάξεις για την επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν εάν προχωρήσει σε εισβολή και να τάσσονται υπέρ του να μείνουν αμέτοχες σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει πάντως πως τα σχέδια οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης συγκλίνουν και ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ελέγχους εξαγωγών, που θα ακρωτηριάσουν τις προσπάθειες του Πούτιν να διαφοροποιήσει την οικονομία του.
Συνομιλίες ΗΠΑ με Κατάρ για προμήθειες φυσικού αερίου
Ένας από τους κύριους εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου είναι το Κατάρ και ανακοινώθηκε την Τρίτη ότι ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στα τέλη του μήνα με «τη σταθερότητα των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών» στην ημερήσια διάταξη.
Περιορισμός των Ρωσικών φιλοδοξιών της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και σε άλλους τομείς ανάπτυξης
Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι προετοιμάζουν περιορισμούς στις εξαγωγές λογισμικού και υλικού υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, προς τη Ρωσία. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέτρα αυτά θα μετριάσουν τις ρωσικές φιλοδοξίες για ανάπτυξη στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, των laser, ης ναυτιλιακής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των κβαντικών υπολογιστών.
«Όταν επιλέγουμε αυτούς τους τομείς, το κάνουμε σκόπιμα», είπε ένας αξιωματούχος. «Αυτοί είναι τομείς που ο ίδιος ο Πούτιν έχει υπερασπιστεί, ως τον δρόμο προς τα εμπρός για τη Ρωσία. Για να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να την εξελίξει και πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Και έτσι αυτό θα οδηγούσε σε ατροφία της παραγωγικής ικανότητας της Ρωσίας με την πάροδο του χρόνου».
Επιτάχυνση σύγχρονων εξοπλισμών της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και πολλές ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες
Εν τω μεταξύ, η ροή όπλων προς την Ουκρανία έχει επιταχυνθεί. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε εκατοντάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin είχε φτάσει στο Κίεβο και ότι ένα φορτίο περισσότερων Javelins είναι έτοιμο να μεταβεί από την Εσθονία.
«Για τους Javelins, αυτό έχει αποφασιστεί και έχουμε την έγκριση από τις ΗΠΑ, επομένως είναι θέμα χρόνου πότε θα τους στείλουμε», είπε Εσθονός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα σταλούν «το συντομότερο δυνατό”.
Η κυβέρνηση της Εσθονίας σκοπεύει επίσης να στείλει στην Ουκρανία πυροβόλα όπλα, αλλά εξακολουθεί να περιμένει έγκριση από τη Γερμανία, από όπου και προέρχονται τα εν λόγω όπλα και τη Φινλανδία, η οποία προμήθευσε ορισμένα από τα όπλα αυτά στην Εσθονία.
«Με τα οβιδοβόλα, δεν έχουμε επίσημη απάντηση από τους Γερμανούς ούτε από τους Φινλανδούς. Έτσι, στο βαθμό που δεν τα έχουμε αυτά, δεν μπορούμε να πούμε αν θα είναι ναι ή όχι. Θα το περιμένουμε», είπε ο αξιωματούχος.
Η Λετονία και η Λιθουανία προμηθεύουν επίσης την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους και σαξονικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, ενώ και η Τουρκία έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε επιφυλακή – Εκατοντάδες σύμβουλοι τους, παραμένουν stand by στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη επιφυλακή για ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μια κίνηση που αποσκοπεί να διαβεβαιώσει τα μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή ότι η Ουάσιγκτον είναι αφοσιωμένη στην άμυνά τους.
Μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Fox News ότι επίλεκτοι στρατιώτες από την 101η και την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία είναι μεταξύ των στρατευμάτων, που βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Η Ουκρανία ωστόσο, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη, πως δεν θα σταλούν μαχητικά στρατεύματα από τη συμμαχία στην Ουκρανία.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και παραμένουν σε επιφυλακή μερικές εκατοντάδες σύμβουλοι στη χώρα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας