Eurogroup: Με κομμένη την ανάσα
Εν μέσω πανδημίας και των ανατιμήσεων, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας της εγχώριας οικονομίας. Η Ελλάδα με το υψηλότερο χρέος σε ποσοστό ΑΕΠ στην ευρωζώνη, παρακολουθεί τη συνεδρίαση, με κομμένη, κυριολεκτικά, την ανάσα.
Από την απόφαση του ευρωπαϊκού οργάνου κρίνεται και το οικονομικό μέλλον της χώρας καθώς η ευρωζώνη καλείται να αποφασίσει για το καυτό θέμα των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν στην ευρωζώνη από το 2023. Με άλλο λόγια μείωση των ελλειμμάτων για φέτος, έξοδος από τη δημοσιονομική πειθαρχία και θετικά πλεονάσματα για το 2023. Δηλαδή το έτος των εκλογών…
Για την Αθήνα η μάχη βρίσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
αν η μείωση των ελλειμμάτων παραμένει ως στόχος στο 5% για το σύνολο των χωρών τότε θα βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση καθώς θα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δύσκολες προσαρμογές προκειμένου να φτάσει το έλλειμα που για το 2021 ήταν 7%, σε 1% για το 2022 και στη συνέχεια να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε θετικά πλεονάσματα για το επόμενο έτος, το 2023. Και ταυτοχρόνως να εξέλθει της πειθαρχίας.
Για την Ελλάδα η καλύτερη και ρεαλιστικότερη απόφαση θα ήταν, όπως σημειώνουν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, να δοθεί χρόνος για την επίτευξη των στόχων. Σε «απλά ελληνικά», σημαίνει την αλλαγή των στόχων και από 5% για την ευρωζώνη στα ελλείμματα να μη ξεπεράσει το 3%, στη χειρότερη προοπτική.
Μια ανάλογη απόφαση θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα που ξεπερνάει με «γενναιότητα» την υπόθεση της πανδημίας αλλά και της δεκαετούς κρίσης, να σχεδιάσει με μεγαλύτερη άνεση και σαφώς μικρότερη πίεση, το οικονομικό της πρόγραμμα. Η πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως αν δύναται να υπάρξει μια σχετική μικρή χαλάρωση των αυστηρών στόχων που σημειωτέον τέθηκαν πριν από την έκρηξη της πανδημίας, θα είναι ικανή, η χώρα, αν όχι τον Ιούνιο, τουλάχιστον τον Δεκέμβριο να εξέλθει της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ των Βρυξελλών κάνουν λόγο για μια «δυσκίνητη» συνεδρίαση
Τα τροχοπέδη και οι «εκπλήξεις» ακούν στα ονόματα του νέου υπουργού Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης και πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντερ και της υπουργού Οικονομικών της νέας Ολλανδικής κυβέρνησης Ζίγκριντ Κάαγκ του κεντροαριστερού κόμματος D66. Δυο ισχυροί παράγοντες που, όμως, τους χωρίζει πολιτικό χάος. Ο πρώτος είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και της ύφεσης. Ειδικά στη περίοδο της πανδημίας. Η δεύτερη έχει ταχθεί εναντίον των πολιτικών ακραίας λιτότητας και έχει υποστηρίξει την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, όπως και όλες οι χώρες του Νότου στην ευρωζώνη.
Τούτων δοθέντων, η σημερινή συνεδρίαση του ανώτατου οικονομικού ευρωπαϊκού οργάνου, κρίνεται ως η κρισιμότερη του έτους καθώς θα δοθούν και οι βασικές κατευθύνσεις. Για την Ελλάδα, ακόμη περισσότερο αφού μια συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πως θα είναι το τρέχον έτος με τις ανατιμήσεις-φωτιά, στη καρδιά του χειμώνα, με έκταση της πανδημίας, με τη δραματική πίεση στη μέση ελληνική οικογένεια, να αναγκαστεί η χώρα να εισέλθει σε αποφάσεις προσαρμογής προκειμένου να πετύχει στόχους μείωσης ελλειμμάτων…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας