Όμικρον VS Ελλάδα: Η μάχη με το χρόνο

Όμικρον VS Ελλάδα: Η μάχη με το χρόνο
Όμικρον VS Ελλάδα: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της.

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει κυριολεκτικά τη χώρα. Κάθε ημέρα που περνάει, δεκάδες χιλιάδες πολίτες μολύνονται. Τα νοσοκομεία αντέχουν αλλά κανείς δεν γνωρίζει την επόμενη ημέρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει χτυπήσει συναγερμός. Μια διαρκής κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Σε λίγη ώρα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόντες θα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θάνος Πλεύρης.  Από αργά χθες το βράδυ οι επικοινωνίες μεταξύ των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι διαρκείς. Οι καθηγητές που μελετούν τα μοντέλα της πανδημίας, τοποθετούν την κορύφωση της 19-22 Ιανουαρίου, με 65.000 κρούσματα ημερησίως. Προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων. Και κατά δεύτερο λόγο η αναζήτηση της οικονομικής ενίσχυσης για τα υποχρεωτικά, πλέον, tests.

Είναι γεγονός πως οι απόψεις για τα σχολεία διίστανται

Δεν είναι λίγοι εκείνοι και εντός της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας που πιστεύουν πως θα πρέπει να αλλάξει απόφαση το υπουργείο Παιδείας και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι λειτουργίας. Υπό το φόβο της υπερμετάδοσης, στους μαθητές, και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι γεγονός, όμως, πως η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα αρκετών χωρών της Ευρώπης, με αυξημένους ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη μάχη κατα της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την αλλαγή κάποιων αποφάσεων ή την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων. Μπορεί η λειτουργία των σχολείων να εντάχθηκε και στη πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά, όλοι, όμως, αναγνωρίζουν πως τα κλειστά σχολεία είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Και για τους μαθητές και για τους γονείς. Πάντως και κάτω από τη πίεση του πανδημικού κύματος, πολλοί είναι εκείνοι που συζητούν την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί και τα φροντιστήρια έχουν ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία τους και όλοι αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των ελέγχων που πρέπει να διεξάγονται καθημερινά και πολύ περισσότερο όταν θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Είναι αληθές πως η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποσοστό ελέγχων, στην Ευρώπη. Καθημερινά διεξάγονται εκατοντάδες χιλιάδες tests, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια. Η πλειοψηφία των ελέγχων είναι δωρεάν καθώς οι πολίτες πηγαίνουν καθημερινά στις κατά τόπους ειδικές μονάδες. Η αυξανόμενη πίεση, όμως, έχει προκαλέσει και οικονομικό πονοκέφαλο στην ελληνική οικογένεια καθώς επιβαρύνεται σημαντικά ο μηνιαίος προϋπολογισμός. Είναι γεγονός πως μια γενναία επιδότηση δύναται να φτάσει περί τα 500 εκατομμύρια που θα πρέπει να εξαχθούν από το προϋπολογισμό. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο. Η επιφόρτωση των ταμείων θα ήταν καταστροφική καθώς θα είναι ορατός ο κίνδυνος μιας νέας διάλυσης τους, όπως είχε συμβεί με την οικονομική κρίση. Μια νέα πολύ δύσκολη οικονομική εξίσωση για τη κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play