Χονγκ Κονγκ: Υπό εξέταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε μαθητές
Υπό εξέταση βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, εξετάζεται η επιβολή του σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Σύμφωνα με το έντυπο εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλει τριήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο για το πλήρωμα των εμπορικών αεροσκαφών έπειτα από την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων που προήλθαν από εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο.
Από την έναρξη της πανδημίας, το Χονγκ Κονγκ έχει επιβεβαιώσει συνολικά 12.599 κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 213 θανάτων από covid-19. Επιπλέον έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί 58 κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον.
Δύο δόσεις εμβολίων δεν προσφέρουν αρκετά αντισώματα
Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό, αφού μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, είναι τα πρώτα δημοσιευμένα, προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinovac έναντι του στελέχους Όμικρον.
Κανένας από τους 25 συμμετέχοντες στην έρευνα, που είχαν ανοσοποιηθεί με το Sinovac, δεν είχε αρκετά αντισώματα για να εξουδετερώσει το νέο στέλεχος, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία έχει δεχθεί να δημοσιεύσει η επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases. Μόλις 5 από τους 25 συμμετέχοντες, που είχαν λάβει το εμβόλιο της BioNTech, είχαν αρκετά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν το Όμικρον, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωνόταν σημαντικά, στο 20% με 24%, σύμφωνα με την έρευνα.
«Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου» για το στέλεχος Όμικρον, τόνισαν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πραγματοποιήθηκε από τους μικροβιολόγους Γιουέν Κουοκ- γουνγκ, Κέλβιν Το και Τσεν Χονγκλίν. Το στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται γοργά, παραμένει το κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο και δεν είναι ξεκάθαρο αν το Όμικρον είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας