Πανδημία: Το παρασκήνιο της απόφασης
Από τη ανυπαρξία της μάσκας στην απόλυτη επιστροφή της και από τις «ελεύθερες» εορτές στο προσωρινό περιορισμό και πολύ σύντομα στο μίνι lock down. Ο πόλεμος απέναντι στη πανδημία, διακρίνεται από τις, κατά διαστήματα, μάχες, που καταλήγουν σε νίκες ή ήττες. Ο φόβος φυλάει τα έρημα, όπως λέει και η λαϊκή ρήση και η επόμενη μάχη μοιάζει να είναι από τις κρισιμότερες.
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης, για την εφαρμογή μιας ισορροπίας ανάμεσα στο γενικό περιορισμό και στη διατήρηση της προηγούμενης άναρχης κατάστασης, κάμφθηκε κάτω από την απόλυτη πίεση των επιστημόνων. Το επόμενο βήμα ήταν ακόμη πιο δύσκολο: να βρεθεί η απόλυτη λύση.
Το παρασκήνιο της απόφασης
«Ή παίρνουμε τώρα μέτρα ή ζούμε στη σκιά της κατάρρευσης», ήταν η φράση ενός εκ των αριστέων επιστημόνων της χώρας. Στο ίδιο πνεύμα όλοι οι επιστήμονες και στην ίδια ένταση. Λέγεται πως είναι πρώτη φορά που χωρίς εξαίρεση όλο το ειδικό, επιστημονικό προσωπικό της χώρας, συμφωνεί τόσο για την εφαρμογή άμεσων αυστηρών μέτρων όσο και για τη δύσκολη επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκ των επιστημόνων ζήτησαν την εφαρμογή ενός απόλυτο lock down, έστω και ολίγων ημερών. Κάποιοι, λέγεται, πως το ζητούσαν από τις αρχές Δεκεμβρίου, για να πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα το μηνός και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Πολλοί επέμεναν και στο κλείσιμο των σχολείων. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων είναι το γεγονός πως όλες οι αρμόδιες επιστημονικές υπηρεσίες από τα πανεπιστήμια μέχρι τα απολύτως εξειδικευμένα επιδημιολογικά κέντρα της χώρας, βρίσκονται σε μια ταυτόχρονη επικοινωνία. Η συνεργασία και η καθημερινή αλληλοενημέρωση αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα απέναντι στη πανδημία.
Τα αποτελέσματα και των λυμάτων και οι τελευταίες αναλύσεις της μεθοδολογικής ανάλυσης έδειξαν στους επιστήμονες τον αναγκαστικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων. Οι εισηγήσεις από όλες τις πλευρές ήταν απόλυτες. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ισοδυναμούσε με lock down, μέχρι την άνοιξη!
Οι αποφάσεις
Στη κυβέρνηση, δεν υπήρχε αρνητικό πλαίσιο απέναντι στους επιστήμονες. Ακόμη και υπουργοί που κατά το ανέλθουν ερχόμουν συχνά- πυκνά σε σύγκρουση με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, αυτή τη φορά είχαν τεταμένη τη προσοχή τους. Έξαλλο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δώσει την εντολή προλαμβάνοντας κάποιες αντιδράσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών. Ο κύβος για η κυβέρνηση είχε ριφθεί, από το μεσημέρι της Τρίτης. Ήταν ο απόλυτος τρόπος τη επιστημονικών μηνυμάτων. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως πήρε, εκ νέου πάνω του τη πολιτική απόφαση. Η ισορροπία ανάμεσα στο γενικό lock down και στην διάλυση της οικονομίας, ήταν και συνεχίζει να είναι από δυσκολότερα σταυρόλεξα της κυβέρνησης. Στην εξίσωση υπεισέρχεται φυσικά και η αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής. Αν η κυβέρνηση ελάμβανε, εν μέσω χριστουγεννιάτικης εβδομάδας, την απόφαση του απόλυτου κλεισίματος, θα αποτελούσε ένα ισχυρό σοκ για την ελληνική κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες στο σύνολο της. Και όχι απολύτως πολιτικές.
«Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σταδιακή περιοριστική πολιτική, προκειμένου να καθυστερήσει τον πανδημικό χρόνο και ταυτοχρόνως να διατηρήσει το μίνιμουμ της οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας», σημείωνε εμφατικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιον «άλλος δρόμος δεν υπήρχε»…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας