Παραλλαγή Όμικρον: «Δεν θα γίνει επανεκκίνηση της πανδημίας σε εμβολιασμένο πληθυσμό», λέει Βρετανός ειδικός

Παραλλαγή Όμικρον: «Δεν θα γίνει επανεκκίνηση της πανδημίας σε εμβολιασμένο πληθυσμό», λέει Βρετανός ειδικός
Παραλλαγή Όμικρον: Σύμφωνα με τον ειδικό «το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, ως προς τη σοβαρή νόησηση».

Η παραλλαγή Όμικρον είναι μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που θεωρείται απίθανο να επικρατήσει σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί παγκοσμίως, σύμφωνα με βρετανικό ειδικό που δήλωσε φανερά αισιόδοξος ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την νέα παραλλαγή του ιού.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian, oι επιστήμονες ανησυχούν για την παραλλαγή B.1.1.529, καθώς έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Η Όμικρον εχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν την παραλλαγής Δέλτα. Η παραλλαγή Δέλτα ήταν η λοίμωξη που μας απασχολεί έως και σήμερα μιας που είναι πολύ δυνατής μορφής.

Ωστόσο ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του Oxford Vaccine Group (το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca), Sir Andrew Pollard, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Παραλλαγή Όμικρον

Οι δηλώσεις του βρετανού επιστήμονα για την Παραλλαγή Όμικρον

«Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό μας λέει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta» δήλωσε στο BBC Radio 4.

«Εικάζοντας τουλάχιστον, έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, ως προς τη σοβαρή νόησηση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε». Παραλλαγή Όμικρον

Δεν θα υπάρχει η πανδημία με την περσυνή μορφή

Εκτίμησε πάντως ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση μιας πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι».

Ο επιστήμονας εμφανίστηκε επίσης φειδωλά αισιόδοξος ότι ένα νέο εμβόλιο, εάν χρειαζόταν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

«Οι διαδικασίες για το πώς προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου είναι όλο και πιο καλές. Έτσι, εάν χρειάζεται, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play