Ερντογάν Σάντσεθ: Οι πέντε συμφωνίες που υπέγραψαν

Ερντογάν Σάντσεθ: Οι πέντε συμφωνίες που υπέγραψαν
Ερντογάν Σάντσεθ: Κατά την επίσκεψη του ο Ισπανός Πρωθυπουργός υπέγραψε με τον Τούρκο Πρόεδρο πέντε συμφωνίες μεταξύ των χωρών τους.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε την Τουρκία. Το αποτέλεσμα της 7ης Ισπανοτουρκικής συνόδου ήταν η  υπογραφή πέντε συμφωνιών. Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που συνοδευόταν από 6 υπουργούς της κυβέρνησής του, υποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφενός ο Ερντογάν εξασφάλισε εκ νέου τη στήριξη της Ισπανίας για μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα της Ε.Ε. με την Τουρκία, αφετέρου ο Σάντσεθ έφυγε από την Άγκυρα έχοντας υπογράψει 5 διμερείς συμφωνίες: έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης, συνεργασία για τον αθλητισμό, τις επιστήμες αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Στο τραπέζι οικονομικά ζητήματα

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Η Ισπανία και η Τουρκία διατηρούν έντονες οικονομικές σχέσεις που έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, από το εμπορικό ισοζύγιο των 6,8 δισ. ευρώ το 2010, στο ιστορικό μέγιστο των 13 δισ. ευρώ το 2019. Ομοίως, το απόθεμα των ισπανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει αυξηθεί από 906 εκατομμύρια ευρώ το 2007 σε 5,3 δις ευρώ το 2019 ενώ υπάρχουν περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Κωνσταντινούπολη και του Κέντρου Yunus Emre στη Μαδρίτη.

“Είμαστε δύο άκρα της Μεσογείου, δύο περιοχές με έντονο συμβολισμό. Και οι κυβερνήσεις μας αγωνίζονται από κοινού εδώ και χρόνια στη διεθνή σκηνή, για την υπεράσπιση των αξιών του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου”, δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ τονίζοντας την υποστήριξη και από τις δύο πλευρές της “Συμμαχίας των Πολιτισμών”, μιας πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών συγκρούσεων.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το θέμα. Όπως τονίζουν, το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξα¬γωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play