Πυρηνικός πόλεμος: Τι επιπτώσεις θα είχε στην ατμόσφαιρα της Γης
Ενας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να απαντήσει στον ερώτημα πόσο καταστροφικός, μοντελοποιώντας τις επιπτώσεις των νεφών στην ατμόσφαιρα από μία πυρηνική σύρραξη, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ζοφερά. Τα μοντέλα έλαβαν υπόψη τις περίπλοκες χημικές διεργασίες που θα συμβούν στη στρατόσφαιρα και δείχνουν πως η ζημιά στο περιβάλλον θα είναι πιο σοβαρή και θα διαρκέσει περισσότερο από αυτό που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.
Μάλιστα επιστήμονες με μία προσομοίωση αναφέρονται και στο τι θα καταστρέψει πρώτα τη ζωή στον πλανήτη.
Πυρηνικός πόλεμος: Πως θα εξελισσόταν
«Παρόλο που υποπτευόμαστε πως το όζον θα καταστραφεί μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης, αν υπάρχει πολύ καπνός θα μπλοκαριστεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Τώρα για πρώτη φορά, υπολογίσαμε πώς θα λειτουργούσε αυτό και ποσοτικοποιήσαμε πόσο θα εξαρτιόταν από τα επίπεδα καπνού», δήλωσε ο Alan Robock, κλιματικός επιστήμονας του Rutgers University.
Όπως αναφέρουν οι unboxholics, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις τόσο από τοπική σύρραξη με πυρηνικά όσο και έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, με 5 μεγατόνους και 150 μεγατόνους καπνού αντίστοιχα. Ένας παγκόσμιος πόλεμος θα αφαιρούσε το 75% της στοιβάδας του όζοντος μέσα σε 15 χρόνια, ενώ μία τοπική διαμάχη το 25% σε 12 χρόνια.
Παρόλο που αρχικά ο καπνός θα μπλόκαρε την υπεριώδη ακτινοβολία, τελικά αυτή θα διαπερνούσε τα νέφη μέσα σε λίγα χρόνια φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης. Τόσο η αρχική έκρηξη μέσω αντιδράσεων με τα οξείδια του αζώτου, όσο και ο ίδιος ο καπνός μέσω της θερμότητας και της μείωσης των φωτοχημικών αντιδράσεων, θα είχαν ως επίπτωση την απώλεια του όζοντος. Έπειτα η υπεριώδης ακτινοβολία θα είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις σε όποιον και ό,τι επιζούσε από τις εκρήξεις, απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων οικοσυστημάτων.
Οι συνθήκες θα άλλαζαν δραματικά και οι προσαρμογές δε θα λειτουργούσαν καθώς οι θερμοκρασίες και η UV ακτινοβολία θα αυξάνονταν. Μόλις ο καπνός καθαρίσει, θα χτυπηθούμε από UV με εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία. Τα πρώτα μοντέλα του 1980 έκαναν λόγο για ένα πυρηνικό χειμώνα, με τον καπνό να μπλοκάρει τις ακτίνες του Ήλιου και τη ζέστη που φέρνουν στην επιφάνεια. Μεταγενέστερες μελέτες έλαβαν υπόψη την απευθείας ζημιά στη στοιβάδα του όζοντος μέσω της θέρμανσης της στρατόσφαιρας.
Η μελέτη θέλει να δείξει τις διαφορές μεταξύ τοπικής και παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν δεκαετίες, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε στη Γη. Πέρα από τις απώλειες ζωής που θα είχαμε άμεσα, οι κλιματικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία θα ήταν εκτεταμένες. Δε θα ήταν τοπικές, εκεί όπου συνέβη ο πόλεμος. Είναι παγκόσμιες και μας επηρεάζουν όλους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας