Πακιστάν: Ισχυρός σεισμός 5,7 βαθμών, τουλάχιστον 20 νεκροί
‘Έπληξε το νότιο Πακιστάν σεισμός 5,7 βαθμών ρίχτερ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του σεισμού. Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουχάιλ Ανουάρ Χάσμι, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.
Πολλοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον μια γυναίκα κι έξι παιδιά, σύμφωνα με τον ίδιο.
Άλλος αξιωματούχος, ο Νασίρ Νάσαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην Μπαλουτσιστάν, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για προσωρινό απολογισμό μεταξύ 15 και 20 νεκρών, συμπληρώνοντας πως φοβάται ότι θα αυξηθεί.
Ο σεισμός είχε ισχύ 5,7 βαθμών και εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων. Έπληξε την περιοχή στις 03:00 (τοπική ώρα· 01:01 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.
Η περιοχή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα είναι η πόλη Χαρνάι, στα βουνά, σε δυσπρόσιτη περιοχή για τα σωστικά συνεργεία εξαιτίας της έλλειψης ασφαλτοστρωμένων δρόμων, όπου τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας είναι υποτυπώδη.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κουέτα, την επαρχιακή πρωτεύουσα, κάπου εκατό χιλιόμετρα από το επίκεντρο.
Το Πακιστάν, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον χώρο όπου συναντώνται η ινδική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα, δοκιμάζεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.
Τον Οκτώβριο του 2015 σεισμός 7,5 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 400 ανθρώπους στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.
Δέκα χρόνια νωρίτερα, την 8η Οκτωβρίου 2005, σεισμός 7,6 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 73.000 ανθρώπους και είχε αφήσει 3,5 εκατομμύρια άλλους άστεγους, κυρίως στο τμήμα του Κασμίρ υπό πακιστανικό έλεγχο.
Λίγα λόγια για τον σεισμό
Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.
Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.
Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.
Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.
Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας