AUKUS: Το Παρίσι αναμένει εγγυήσεις από την Αυστραλία
Η Γαλλία αναμένει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει «μια ουσιαστική συζήτηση» με την Αυστραλία, προτού ανανεώσει τις επαφές στο πλέον υψηλόβαθμο επίπεδο, μετά την ακύρωση από την Καμπέρα ενός τεράστιου συμβολαίου υποβρυχίων, ανέφερε σήμερα το Ελιζέ.
Μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας στον Ινδό-Ειρηνικό, η οποία προκάλεσε την οργή της Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε την περασμένη εβδομάδα με την Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όμως όχι με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας.
AUKUS: Η συνομιλία
«Το ζήτημα δεν είναι να γνωρίζουμε» εάν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «διαθέσιμος να μιλήσει» με τον Σκοτ Μόρισον, διότι «είναι πάντα», όμως το θέμα είναι να «προετοιμαστεί αυτή η συνομιλία με πολύ σοβαρό τρόπο», προκειμένου να «έχει ουσία», εξήγησε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.
Η συνομιλία «θα διεξαχθεί εν ευθέτω χρόνω», διαβεβαίωσε.
Μάταια
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι επιχείρησε μάταια να επικοινωνήσει με τον Μακρόν και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να επιδείξει «υπομονή» προκειμένου να αποκατασταθούν οι δεσμοί με το Παρίσι.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία, τον οποίο ανακάλεσε το Παρίσι, θα επιστρέψει στην Καμπέρα «σε μια ημερομηνία που θα προσδιοριστεί», σημείωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, την ώρα που εκείνος στις ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από αύριο.
«Η Αυστραλία είναι μια χώρα σημαντική εταίρος» στην περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού, τόνισε το Ελιζέ, «ακόμα και αν δεν συμπεριφέρθηκε σωστά σε αυτήν την υπόθεση».
Μακρόν: Συγκαλεί Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη το Νοέμβριο
Διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη την 12η Νοεμβρίου, περίπου έναν μήνα προτού διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της βόρειας Αφρικής θα συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η επικύρωση την 9η Σεπτεμβρίου εκλογικού νόμου που – κατά τους επικριτές του – μοιάζει κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα στην Ανατολική Λιβύη, αύξησε τις εντάσεις τρεις μήνες προτού διεξαχθεί η κρίσιμη διπλή ψηφοφορία.
Το κείμενο, που δεν υποβλήθηκε σε ψηφοφορία και υπογράφτηκε από τον επικεφαλής του κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ (ανατολικά), του Αγκίλα Σάλεχ, συμμάχου του στρατάρχη Χάφταρ, πυροδότησε καταιγισμό επικρίσεων από βουλευτές και άλλους, που αφέθηκαν στο περιθώριο της κατάρτισής του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας