ΕΕ: Σε εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενιαία καλώδια φόρτισης
Προς εφαρμογή οδεύει η απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού από τον Ιανουάριο του 2020 για υποχρεωτική χρήση κοινών φορτιστών για όλες τις κινητές συσκευές με στόχο τη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν βιώσιμες επιλογές.
Το Κοινοβούλιο ζητούσε τότε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την λήψη μέτρων για την καλύτερη διαλειτουργικότητα διαφορετικών ασύρματων φορτιστών με διαφορετικές φορητές συσκευές, νομοθετικές πρωτοβουλίες για αύξηση του όγκου καλωδίων και φορτιστών που συλλέγονται και ανακυκλώνονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και διασφαλίσεις ότι οι καταναλωτές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν νέους φορτιστές με κάθε νέα συσκευή.
Η πρόταση Μπρετόν
Η πρόταση που παρουσίασε ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Τιερρύ Μπρετόν υποχρεώνει (μέχρι στιγμής ήταν σε εθελοντική βάση) τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών και ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης να φορτίζονται όλες οι κινητές συσκευές μέσω ενός καλωδίου σύνδεσης, το USB-C. Παράλληλα η πρόταση προβλέπει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους νέες συσκευές χωρίς φόρτιση καλωδίων, με την Επιτροπή όμως να μην απαγορεύει πλήρως τις πωλήσεις των καλωδίων φόρτισης. Προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον μια αντιπαράθεση διαφορετικών σταθμών φόρτισης για ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών, η Επιτροπή θα διατηρήσει επίσης το δικαίωμα να ορίσει ενιαίο πρότυπο με μια απλοποιημένη νομική διαδικασία.
Οι στόχοι
Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν αποσκοπούν μόνο στη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών, αλλά και στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Εάν οι χρήστες μπορούσαν να φορτίσουν όλες τις συσκευές με το ίδιο καλώδιο, αυτό θα μείωνε την ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως κατά 980 τόνους, ενώ θα εξοικονομούσαν 250 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο παράγονται ετησίως περίπου 50 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, με μέσο όρο πάνω από 6 κιλά ανά άτομο. Στην Ευρώπη, τα συνολικά ηλεκτρονικά απόβλητα που δημιουργήθηκαν το 2016 ήταν 12,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, ισοδύναμα με 16,6 κιλά κατά μέσο όρο ανά κάτοικο.
Πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση του Μπρετόν. Αντίσταση στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες εκτιμάται να προβάλει η αμερικανική εταιρεία Apple, η οποία θέλει να διατηρήσει το δικό της καλώδιο Lightning που είναι ενσωματωμένο σε όλα τα iPhone, αλλά και σε tablet υποστηρίζοντας ότι η τυποποίηση εμποδίζει την καινοτομία.
Να απαλλαγούμε από την ακαταστασία των καλωδίων
«Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από την ακαταστασία των καλωδίων στα συρτάρια μας καθώς φτάσαμε να έχουμε λάθος καλώδιο φόρτισης στο σακίδιο μας για τη συσκευή που μεταφέρουμε. Τα ομοιόμορφα καλώδια φόρτισης θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και να εξοικονομήσουν τους πόρους του πλανήτη» δήλωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Τιερύ Μπρετόν σχετικά με την κοινή πρόταση φόρτισης, η Προέδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννα Καβατσίνι.
Την τελευταία δεκαετία, όπως διευκρίνισε η ίδια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για έναν κοινό φορτιστή με σκοπό την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, τη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών και την ενδυνάμωσή τους στο να κάνουν βιώσιμες επιλογές.
Ικανοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Αυτή η πρωτοβουλία περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που είναι σημαντικά για την επιτροπή μας, όπως η εναρμόνιση του σημείου χρέωσης που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και τη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων» επεσήμανε και δεσμεύτηκε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί τώρα τη νομοθετική πρόταση και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας που θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές καθώς και τη βιομηχανία, με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες δημιουργίας αποβλήτων στην ΕΕ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι προτεινόμενοι κανόνες να ισχύουν όχι μόνο για τα smartphone, αλλά και για τα tablet και άλλες κινητές συσκευές, υπογράμμισε η κα. Καβατίσνι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά επειδή η Επιτροπή έχει ήδη χάσει τόσο πολύ χρόνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας