Βόρεια Κορέα για AUKUS: Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Βόρεια Κορέα για AUKUS: Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών
Βόρεια Κορέα για AUKUS: Η υπογραφή του συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των «τριών» δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία στις διάφορες αντιδυτικές δυνάμεις της περιοχής.

Το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας και η νέα συμμαχία στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας για την προμήθεια υποβρυχίων ίσως πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή, έκρινε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Δείτε αναλυτικά τι υποστηρίζει η Βόρεια Κορέα για την AUKUS.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη πως συνάπτουν νέα εταιρική στρατηγική σχέση για την αντιμετώπιση της Κίνας, τη λεγόμενη AUKUS, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τη Γαλλία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και να προτιμήσει αμερικανικά προκάλεσε αγανάκτηση στο Παρίσι.

Βόρεια Κορέα για AUKUS: «Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Η συμφωνία «δείχνει» ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος «ένοχος» για το ότι «τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας.

Η χώρα αυτή έγινε η έβδομη που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσιγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσιγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play