Τσίπρας στη ΔΕΘ: Live η συνέντευξη τύπου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Live η συνέντευξη τύπου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Παρακολουθείστε live την συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κου Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, παραχωρεί αυτή την στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Αλέξης Τσίπρας. Παρακολουθείστε live τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο κος Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Σε ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές και αν φοβάται την ήττα, ο κος Τσίπρας είπε ότι έχει απαντήσει πολλάκις στο ερώτημα και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει: «Έχω πει πολλές φορές ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κος Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά, ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

Μάλιστα σε άλλη ερώτηση επανέλαβε πως δεν θα γίνει συνένοχος σε απόφαση για εκλογές, ούτε είναι στην ιδιοσυγκρασία του να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όπως έπραττε ο κος Μητσοτάκης ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Δείτε live τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ:

Απαντώντας στο ειρωνικό σχόλιο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι ο κος Τσίπρας δεν ζητά εκλογές επειδή «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Οι μαγκιές και οι ψευτοκουτσαβακισμοί περί γαλοπούλας, επιπέδου δημοτικού, δεν αναδεικνύουν πυγμή, όπως ήταν ο στόχος των ακριβοπληρωμένων του επικοινωνιακών συμβούλων, αλλά καμιά φορά δείχνουν και αδυναμία».

Τσίπρας για τους νέους: «Πάντα για ότι συνέβαινε, ήταν οι υπεύθυνοι»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις με τη φράση πως οι νέοι «καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα. Κατανοώ την δημοσκοπική αναγκαιότητα του κου Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τους νέους. Πάντα, για ότι συνέβαινε στη χώρα οι υπεύθυνοι ήταν οι νέοι».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι ο κος Μητσοτάκης είχε στοχοποιήσει τους νέους. «Για την πανδημία ήταν οι ανέμελοι, που είχαν την ευθύνη για τη διασπορά του ιού. Ήταν αυτοί που δεν είχαν το δικαίωμα να βγουν στις πλατείες και έτρωγαν ξύλο. Ήταν οι τεμπέληδες και έπρεπε να μπουν σε καλούπι. Ήταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο της αντεργατικής μεταρρύθμισης. Ήταν αυτοί που κόπηκαν τόσο μαζικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα είναι να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι οι νέοι «δεν θέλουν gigabyte και χαρτζιλίκια, αλλά όραμα για να μείνουν στη χώρα».

Και επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κος Μητσοτάκης, δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια ριζική αλλαγή στη ζωή, στην καθημερινότητα και στην προοπτική των νέων ανθρώπων. «Τους πρότεινε το εξευτελιστικό της κάρτας Gigabyte και το εξευτελιστικό των 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Στην πραγματικότητα είναι ένα πρόγραμμα που αφορά 100 ευρώ τον μήνα». Και σημείωσε: «Για τον λόγο αυτό ήρθαμε να μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν εδώ και να σπουδάσουν εδώ, έχοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Τσίπρας στη ΔΕΘ για τον εμβολιασμό: «Να σταματήσουν οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί»

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ο κος Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να αναζητηθεί και κάποιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία. Διάβασα προχθές τα επίσημα στοιχεία του ΕCDC και η χώρα μας είναι το τελευταίο διάστημα, από τον Αύγουστο και μετά, δεύτερη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους. Αυτή η πραγματικότητα, η δυσμενής πραγματικότητα, έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Τη θετική εξέλιξη την πιστώνονταν ο Μωυσής, ενώ την αρνητική τη χρεώνονταν κάποιοι άλλοι». Τσίπρας στη ΔΕΘ

«Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό όπλο, αλλά δεν προχωρά όπως έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει. Τα πράγματα άρα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Χρηματοδότησε όχι το μήνυμα, αλλά τα ΜΜΕ. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο», είπε.

«Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας, να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Βλέπουμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% περίπου που δεν έχουν εμβολιαστεί στις πολύ κρίσιμες ηλικίες άνω των 80, που με βάση τη στατιστική, εκεί έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς, με κάθε μέσο ότι, η αξία είναι η ζωή τους και πρέπει να την προστατεύσουν οι ίδιοι και να βγούμε μπροστά και θα βγούμε μπροστά. “Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας», επισήμανε στη συνέχεια.

Τσίπρας στη ΔΕΘ για εκλογικές συνεργασίες: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Σχετικά με το ποιον θα συνεργαζόταν μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που χρειαζόταν κάτι τέτοιο για να σχηματίσει κυβέρνηση, απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με όραμα και προοπτική. Η πολιτική που θα εφαρμόσει, θα απαντήσει στο ερώτημα για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, στο αίσθημα ανασφάλειας. Το κρίσιμο δίλημμα αυτήν την ώρα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση, ή εάν η χώρα θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή». Τσίπρας στη ΔΕΘ

Και συνέχισε: «Εμείς έχουμε θέσει και το στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών, που είναι πάρα πολύ απλό: Θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική σε αυτή την κατεύθυνση; Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκβιασμοί εκλογικοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες; Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μία εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Τσίπρας στη ΔΕΘ για το αφορολόγητο: «Ανήθικο να νομοθετείς για τον εαυτό σου και την τάξη σου»

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σύμφωνα με την πρωθυπουργό απευθύνονται κυρίως στη μεσαία τάξη, και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Διαπιστώσαμε ότι ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ, έχει μόλις το 13% των φορολογουμένων. Πού είναι η μεσαία τάξη; Και να δεχθώ ότι θα μπορούσε να πάει το αφορολόγητο στα 200-250 χιλιάδες ευρώ.

Για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ, σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων. «Δεν είναι ηθικό να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου. Αυτό είναι ανήθικο, τη στιγμή που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει ανάγκη και το ένα ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του». Τσίπρας στη ΔΕΘ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Να δώσουμε χώρο στην κοινωνία»

«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου», σχολίασε στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το τι εννοούσε εξαγγελίες, λέγοντας ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε πιθανή κυβέρνησή του.

«Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ’ ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις», είπε και τόνισε ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό, «να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ότι για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του συστήματος. Επίσης, έκανε αναφορά στο brain drain των γιατρών που πηγαίνουν να εργαστούν στο εξωτερικό, για να πει: «Αν θέλουμε αυτό να σταματήσει, πρέπει να βρούμε τον τρόπο και ότι δεν βρίσκει άλλον τρόπο. Να γίνει μια αναγκαία ανακατανομή εντός του συστήματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play