Μηταράκης: Τέλος στις απευθείας αναθέσεις στα ΚΥΤ

Μηταράκης: Τέλος στις απευθείας αναθέσεις στα ΚΥΤ
Μηταράκης: O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι θα μπει τέλος στις απευθείας αναθέσεις στα ΚΥΤ.

Ο Νότης Μηταράκης μίλησε στη Βουλή σχετικά με τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών εξηγώντας πως θα μπει τέλος στις απευθείας αναθέσεις για την παροχή των υπηρεσιών σε αυτά. Ακόμη, έχει αναφέρει πως η Ελλάδα δεν βιώνει μεταναστευτική κρίση. Επίσης ο υπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

«Με διεθνείς και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες και συμφωνίες πλαίσιο βάζουμε τέλος στις έκτακτες, απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων ετών», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

“Είχα δεσμευθεί για την κατάργηση του ειδικού αυτού άρθρου “

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο για την «Παροχή Υπηρεσιών παρασκευής, μεταφοράς και διανομής γευμάτων σε δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία», ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι στη βάση της δέσμευσης που έχει αναλάβει, προχωρά η κατάργηση του ειδικού άρθρου 96 του Ν. 4368/2016 – βάση του οποίου επιτράπηκαν οι αναθέσεις με διαπραγμάτευση – χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για ποσά εκατομμυρίων – στο τέλος του έτους.

«Είχα δεσμευθεί για την κατάργηση του ειδικού αυτού άρθρου και πράγματι θα καταργηθεί στο τέλος του έτους» είπε ο κ. Μηταράκης, διευκρινίζοντας ότι στην πράξη, το άρθρο αυτό, ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Προτάσσουμε ένα ορθολογικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, προβλέποντας την μεταβλητότητα που αναμφίβολα έχουν οι ροές και κατά συνέπεια οι ανάγκες κάλυψής τους» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και εξήγησε ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις πλαίσιο, συμβάσεις στις οποίες το Υπουργείο, αξιοποιώντας φυσικά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, θα πληρώνει μόνο για το ύψος των υπηρεσιών που καταναλώνει, με άνω όριο το όριο του προϋπολογισμού της συμφωνίας – πλαίσιο και θα έχει διαθεσιμότητα υπηρεσιών, για κάθε πιθανή μεταβολή συνθηκών».

“Το Δημόσιο δεσμεύεται να πληρώσει μόνο για τις ημερήσιες μερίδες”

Ειδικότερα για το περιεχόμενο της συμφωνίας-πλαίσιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέδειξε ότι έγινε με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, έχει διάρκεια τέσσερα έτη και αξία 102.773.050 ετησίως (χωρίς ΦΠΑ).

«Το Δημόσιο δεσμεύεται να πληρώσει μόνο για τις ημερήσιες μερίδες που παραγγέλνει και αυτές εξαρτώνται από τις ροές και από την ταχύτητα τελεσιδικίας αιτημάτων ασύλου» εξήγησε και προέβλεψε ότι «με τα σημερινά δεδομένα οι προβλεπόμενες δαπάνες, που χρησιμοποιούνται από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ για το υπόλοιπο 2021 θα είναι αισθητά χαμηλότερες».

Η νέα συμφωνία – πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, περιλαμβάνει γενικό συσσίτιο για ενήλικες και ειδικά μενού για διαβητικούς, ευάλωτες ομάδες, βρέφη (0-6 μηνών), βρέφη (6-12 μηνών με διάκριση ανάλογα την ακριβή ηλικία) και ανήλικα παιδιά (1-12 ετών). Περιλαμβάνει ενδεικτικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και λαμβάνει υπόψιν τις τυχόν διαφοροποιήσεις βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτήρισε κρίσιμο το γεγονός ότι η τιμή, που θα συμβασιοποιηθεί ο διαγωνισμός ανά έργο, θα παραμείνει σταθερή τουλάχιστον για τα επόμενα 4 έτη και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Αναθέτουσα Αρχή επέλεξε να ορίσει εκτιμώμενη ημερήσια δαπάνη σιτηρεσίου το ποσό των 6,88 ευρώ.

“Ο διαγωνισμός έχει περάσει θετικά από τον προσυμβατικό έλεγχο”

Συγκριτικά, σημείωσε ο κ. Μηταράκης, οι παροχές του εν λόγω διαγωνισμού σε σχέση με τους αντίστοιχους του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (που υπάρχει απόκλιση 0,73 ευρώ στην αρχική εκτιμώμενη ημερήσια αξία σιτηρεσίου), σε διαιτολόγιο τριών εβδομάδων έχει ως κύριες διαφορές την προσθήκη περισσότερου κόκκινου κρέατος (2 φορές), λαδερών (4 φορές), οσπρίων (4 φορές) και το κυριότερο, παρέχεται καθημερινά σε όλα τα γεύματα φρέσκια σαλάτα εποχής, που δεν προβλεπόταν καθόλου μέχρι σήμερα, ενώ τα 6 τμήματα καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι διαγωνισμός έχει περάσει θετικά από τον προσυμβατικό έλεγχο που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογράμμισε ότι βασικό πλεονέκτημα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε είναι ότι πλέον έχουν προκύψει ανάδοχοι με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, στους οποίους ανατίθενται υπηρεσίες μέσω εκτελεστικών συμβάσεων, είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε για την αντιμετώπιση ενός έκτακτου συμβάντος.

“Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει την διαφάνεια πράξη”

«Χωρίς να χρειάζεται στο μέλλον να προσφεύγει η Αναθέτουσα Αρχή σε έκτακτες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, όπως είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 96 του ν. 4368/2016, που καταργούμε τέλος του έτους» όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Μηταράκης συνεχάρη το προσωπικό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επειδή «έχει υλοποιήσει πολύ δύσκολες και επίπονες διαγωνιστικές διαδικασίες με απόλυτη επιτυχία». Επισήμανε εξάλλου ότι στην παρούσα συμφωνία – πλαίσιο υπήρξε συμμετοχή είτε άμεσα, με ενώσεις εταιρειών, είτε έμμεσα μέσω δηλωθέντων υπεργολάβων, πάνω από 20 εταιρειών και η Αναθέτουσα Αρχή κέρδισε σε όλες τις προσφυγές που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες εναντίον του κύρους και των όρων της διακήρυξης και στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει την διαφάνεια πράξη στην διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων. Καταργώντας τις διατάξεις για κατά παρέκκλιση αναθέσεις, προχωρώντας σε διαγωνισμούς πλαίσιο – την βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική – με διεθνείς ανοικτές διαδικασίες. Λαμβάνοντας συγχαρητήρια από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η συμφωνία πλαίσιο

Τέλος, υπογράμμισε ότι η συμφωνία – πλαίσιο για τις ανάγκες σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η 3η που έρχεται στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η Σύμβαση για το Φράκτη του Έβρου και η Σύμβαση κατασκευής των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Σάμου, Κω, Λέρου που εγκαινιάζονται τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας – όπως είπε, από την Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν:

• Η 4η Σύμβαση που αφορά την διαχείριση δομών, υπηρεσίες facility management, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο και

• η 5η σύμβαση για τις Δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, όπου αύριο ολοκληρώνεται η κατάθεση των προσφορών, καθώς έχουν ήδη τελεσιδικήσει όλες οι προσφυγές και ενστάσεις και μετά θα πάει και αυτή στο Ελεγκτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play