Σεισμός στην Αϊτή: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί – Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι
Τουλάχιστον 304 είναι οι νεκροί που προκάλεσε ο φονικός σεισμός στην Αϊτή ο οποίος έφτασε τα 7,2 Ρίχτερ. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, αλλά και οι αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ ξύπνησαν οι μνήμες από τον σεισμό του 2010, επίσης της τάξης των 7,2 Ρίχτερ, που είχε προκαλέσει 300 θανάτους.
Σεισμός στην Αϊτή: Η κατάσταση στην περιοχή – τα τελευταία νέα
Ο προηγούμενος απολογισμός των Aρχών της χώρας της Καραϊβικής έκανε λόγο για 227 νεκρούς. Πάντα σύμφωνα με την αϊτινή Πολιτική Προστασία, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού.
Μεγάλες οι ελλείψεις στα σωστικά μέσα
Κάτοικοι και σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν πολίτες, μέσα από τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. «Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες, όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες», ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
Ο κόσμος στα social media επισημαίνει ότι αυτή την στιγμή η Αϊτή χρειάζεται βοήθεια και όχι απλώς προσευχές.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον σεισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό. O Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό στην Αϊτή όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι και ισοπεδώθηκαν κτίρια, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος «ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σεισμός στην Αϊτή: Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε και ο μετασεισμός των 5,9 Ρίχτερ
Μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή της Αϊτής αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.
Από την ώρα του κύριου σεισμού και μετά, καταγράφονται συνεχώς μεγάλοι μετασεισμοί, όπως μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό του EMSC στο Twitter.
Ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό στην Αϊτή
«Έντεκα χρόνια μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλέον θανάτους, το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα, με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
Και προσθέτει: «Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή, Παναγιώτη Καρύδη, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κύματα τσουνάμι».
Για την ερευνητική αποστολή του 2010, οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: «Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών, με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».
7,2 Ρίχτερ ήταν και ο σεισμός του 2010
Η μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,2 βαθμών Ρίχτερ, που συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου την Αϊτή, προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και υλικές ζημιές στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου, αναβιώνοντας τις μνήμες από το μεγάλο σεισμό του 2010.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι και ο σεισμός του 2010 ήταν μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, ενώ είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική, ενώ κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν μακριά από τα σπίτια τους, με το φόβο της κατάρρευσης κτιρίων.
Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι, πάντως, ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.
Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας