Γιάννα Χορμόβα στο pagenews.gr: Προτεραιότητά μας η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Γιάννα Χορμόβα στο pagenews.gr: Προτεραιότητά μας η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Γιάννα Χορμόβα στο pagenews.gr: Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα, το εργασιακό νομοσχέδιο, για τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και μια σειρά άλλων θεμάτων μίλησε η κ. Γιάννα Χορμόβα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου.

Κυρία Χορμόβα στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τη βία αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση. Κατά τη γνώμη σας θα μπορέσουμε ως κοινωνία να τα εφαρμόσουμε και στην πράξη;

Πράγματι, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που σχεδίασε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται αυστηρό και δεν αφήνει πλέον περιθώρια για φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. Υπαγορεύθηκε από το δίκαιο και επίμονο αίτημα της Κοινωνίας για μηδενική ανοχή στη βία. Το αίτημα αυτό προέκυψε από την έλευση του κινήματος #metoo στη χώρα μας, από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και από την αύξηση των καταγγελιών περιστατικών βίας κατά των γυναικών την περίοδο του περιορισμού που επέβαλε η πανδημία. Οι συνθήκες ήταν ώριμες ώστε η ίδια η Κοινωνία να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» απέναντι στη βία, οπότε η εφαρμογή του νόμου αυτού είναι μονόδρομος.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, τι διαφορετικό θα μπορέσει να «οικοδομήσει»; Πως μπορούν οι πολίτες να δώσουν και τις δικές τους προτάσεις;

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, οι οποίοι είναι:

  • Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
  • Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους
  • Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας
  • Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Κάθε θεματικός άξονας εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στόχους, ενώ με σκοπό την οριζόντια ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στις τομεακές πολιτικές, γίνεται για πρώτη φορά μια συντονισμένη προσπάθεια ενσωμάτωσης προτάσεων πολιτικής από όλα τα Υπουργεία. Όσες και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν τα σχόλιά τους στο opengov.gr.

Εν έτη 2021 υπάρχουν ολοένα και περισσότερες γυναικοκτονίες. Τι πρέπει να γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση; Θα αναλάβετε ως Γενική Γραμματεία κάποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες;

Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα για τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κάτι που αποτυπώνεται και στον πρώτο άξονα προτεραιότητας του ΕΣΔΙΦ.

Η ΓΓΔΟΠΙΦ θα συνεχίσει να ενδυναμώνει το Δίκτυο Δομών της για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελείται από την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900, τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων, και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας που το έχουν ανάγκη, μαζί με τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο την πρόληψη, ενώ οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατέχουν περίοπτη θέση στον σχεδιασμό μας. Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι εάν υφίστανται βία μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Η νομοθεσία τις προστατεύει και το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ είναι εδώ για να τους παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται.

Μια σημαντική προσθήκη στο νέο νομοσχέδιο είναι και οι αλλαγές στις γονικές άδειες. Θεωρείτε ότι έτσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και μέρος του δημογραφικού ζητήματος;

Μέσω του νέου νόμου ενισχύονται τα δικαιώματα των πατέρων, με πατρικές άδειες 14 ημερών και γονικές τεσσάρων μηνών. Μέσα από τις προβλέψεις αυτές, όμως, ενισχύεται και η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μέχρι τώρα πολλοί εργοδότες απέφευγαν να προσλάβουν γυναίκες, καθώς θεωρούσαν ότι θα κάνουν οικογένεια και θα λείψουν από την εργασία τους για σημαντικό χρονικό διάστημα. Προσφέροντας ανάλογα δικαιώματα αδειών στους άνδρες, ανατρέπουμε τη στρεβλή λογική που έβαζε τις γυναίκες δεύτερες σε σειρά προτίμησης για την πρόσληψη. Με τη νομοθετική αυτή αλλαγή, αλλά και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», που έχει ως στόχο την εργασιακή επανένταξη των μητέρων μετά τη γέννηση του παιδιού τους, επιδιώκουμε την ενδυνάμωση των γυναικών σε κάθε έκφανση της ζωής και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Όσον αφορά το δημογραφικό, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αντιμετώπισή του είναι άρρηκτα δεμένη με τις πολιτικές ισότητας των φύλων, με την άρση των έμφυλων στερεοτύπων και με την ίση κατανομή των ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών εντός οικογένειας.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτετε η πανδημία COVID-19 αύξησε τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Πράγματι, η πανδημία όξυνε την ανισότητα των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γυναίκες που παραδοσιακά επιβαρύνονται με τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας κλήθηκαν να τα βγάλουν πέρα, εργαζόμενες είτε με φυσική παρουσία είτε από το σπίτι, όπου παρέμεναν και τα παιδιά, εξαιτίας των κλειστών σχολείων. Παράλληλα, εξαιτίας του περιορισμού στο σπίτι, οι γυναίκες που βρίσκονταν σε κακοποιητικές σχέσεις ήρθαν αντιμέτωπες με δύσκολες και σε αρκετές περιπτώσεις και επικίνδυνες καταστάσεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών, την περίοδο 1η Νοεμβρίου 2019 έως 31 Οκτωβρίου 2020, υποστηρίχθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ συνολικά 4.872 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων καθώς και τρίτα πρόσωπα (π.χ η μητέρα, ενήλικη κόρη του θύματος κ.λπ.). Το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ -που τότε ήταν υπό την ευθύνη της σημερινής Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα, την οποία και διαδέχθηκα- προσαρμόστηκε άμεσα στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν και διατήρησε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Η λειτουργία του Δικτύου ενισχύθηκε και με μια σειρά συνεργειών, όπως αυτή με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την εξασφάλιση δωρεάν καταλυμάτων για τις γυναίκες θύματα βίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στους Ξενώνες Φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, υλοποιήθηκαν και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, για να φτάσει παντού η πληροφορία για το δίκτυο της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί ως κοινωνία είναι και αυτός της ενδοοικογενειακής βίας. Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να μιλήσει ή να καταγγείλει;

Συνήθως το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο. Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να παραδεχθεί μια γυναίκα ότι υφίσταται βία και να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, όλες οι γυναίκες αυτές μπορούν να βρουν υποστήριξη στο Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών:

  • Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900 είναι υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.
  • Τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες:
  • ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών,
  • κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης,
  • νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους, και
  • παραπομπής ή συνοδείας -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,
  • Οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας φιλοξενούν γυναίκες θύματα βίας που το έχουν ανάγκη, μαζί με τα παιδιά τους.

Πέρα από τις υπηρεσίες αυτές, με στόχο την ολιστική υποστήριξή τους, οι άνεργες γυναίκες θύματα βίας που καταφεύγουν στο Δίκτυο πλέον συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ.

Γίνεται σαφές ότι υπάρχει διέξοδος από μια κακοποιητική σχέση, αρκεί οι γυναίκες να βρουν το κουράγιο να πουν το μεγάλο «όχι» και να ζητήσουν βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play