Μπάιντεν Μέρκελ: Συνάντηση τη Πέμπτη στον Λευκό Οίκο
Τζο Μπάιντεν και Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν τετ α τετ την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο με πολλά καυτά ζητήματα να τίθενται επί τάπητος. Ένα από αυτά είναι και οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε Ρώσους αξιωματούχους για την κατασκευή του Nord Stream 2.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο την επιβεβαίωση των «αδιάκοπων» δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων του NATO και την αντιμετώπιση κάποιων σημείων διαφωνίας, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος.
Στην ατζέντα και οι κυβερνοεπιθέσεις
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας θα συζητήσουν για τις κυβερνο-επιθέσεις αντί λύτρων που έπληξαν εταιρείες στις ΗΠΑ και στον κόσμο, όπως και για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία στη Γερμανία, στον οποίο αντιτίθεται η Ουάσινγκτον. Η Ψάκι πρόσθεσε ότι θα είναι μια «επίσημη επίσκεψη εργασίας» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της σύμπραξης μεταξύ των δύο χωρών και στην εξεύρεση τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα ο Μπάιντεν. Η Μέρκελ, η οποία διανύει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
To «αγκάθι» του Nord Stream 2
Η Ψάκι σημείωσε ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να θεωρεί τον ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγωγό Nord Stream 2 μια «κακή συμφωνία», αλλά δεν διευκρίνισε αν θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία που θα αποτρέψει την επαναφορά των αμερικανικών δασμών, οι οποίοι ανεστάλησαν προσωρινά, στην Nord Stream 2 AG, την γερμανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον αγωγό, και τον επικεφαλής της.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμπέρανε τον Μάιο ότι η δραστηριότητα της εταιρείας και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Ματίας Βάρνιγκ, που είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδέχεται κυρώσεις. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήρε άμεσα τις κυρώσεις αυτές, λέγοντας ότι αυτό ήταν προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Γερμανία, έναν σύμμαχο που χρειάζεται για να συμβάλει στην αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη και οι σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν σε επίλυση του ζητήματος ως τον Αύγουστο και ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας.
Τριβές για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια
Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον διαφωνούν επίσης πάνω στο θέμα μιας προσωρινής άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που εξετάζεται από μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να συμβάλει στον τερματισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την άρση, αλλά η Γερμανία αντιτίθεται. Ερωτηθείσα αν ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να πείσει την Μέρκελ να υποστηρίξει την άρση των πατεντών, η Ψάκι απάντησε ότι ο πρόεδρος «υποστηρίζει πολύ» μια τέτοια ενέργεια, αλλά σημείωσε ότι αυτή αποτελεί ένα μόνο από τα διάφορα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τα ποσοστά των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στον κόσμο.
Η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση Public Citizen και η Ένωση Αεροσυνοδών-CWA και άλλες οργανώσεις καλούν τον Μπάιντεν σε επιστολή που του απηύθυναν χθες να ασκήσει πιέσεις στην Μέρκελ για να υποστηρίξει την άρση. «Η σύνοδος κορυφής με την Μέρκελ δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη» αν δεν υπάρξει συμφωνία γι’ αυτό και «δεν τεθεί ως προτεραιότητα να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό τέλος στην πανδημία», σημειώνουν στην επιστολή τους, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters.
Η Ψάκι σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τις επιθέσεις χάκερ, που ζητούν λύτρα, μετά τις πιέσεις που άσκησε ο Μπάιντεν στον Πούτιν να ενεργήσει κατά όσων διαπράττουν ηλεκτρονικά εγκλήματα και δραστηριοποιούνται εκτός Ρωσίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας