Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται το Διεθνές Δίκαιο
Σχετικά με την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός είχε αναφέρει χρειάζεται περαιτέρω Ευρώπη για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
Το μήνυμα πως «η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής.
Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας από θέση αρχής και πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, καλώντας το σύνολο των συμμετεχόντων της Διάσκεψης να πράττουν αναλόγως σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Νωρίτερα, πριν από την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία και την έναρξη των εργασιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη διάσκεψη.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται μέχρι στιγμής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να διατηρηθεί ως βάση για τον διάλογο και επέστησε την προσοχή στην αποφυγή μονομερών ενεργειών στο πεδίο.
Το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης
Για το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «πριν προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, καταρτίζοντας συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αυτών για την ταχεία επιστροφή στις χώρες τους και σε αυτό συμφωνούν και η Ελλάδα και η Ισπανία».
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι «επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών και των κοινών αξιών μας. Σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί προκλητικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως και ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία χωρών-μελών της ΕΕ».
Ακόμη, σε ερώτηση για την ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία και την αντίδραση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι «η Ισπανία προμηθεύει τώρα στην Τουρκία ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας προβληματίζει πολύ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας