Τσίπρας ΣΕΒ: Ανάπτυξη μόνο με αύξηση των εισοδημάτων
Κατόπιν της παρουσίασης της πρότασης για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα ορίζει το πώς θα χτίσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή και πάνω απ’ όλα, δίκαιη», παρουσιάζοντας την προγραμματική πρόταση του κόμματός του για το εργασιακό. Νωρίτερα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για το Freedom Pass, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Με τα δύο «μεγάλα ερωτήματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο» ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα τόνισε τη σημασία να υπάρχουν «ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας» ακόμα και σε αυτούς που «διαφωνούν».
Σχετικά με τις αλλαγές στην φορολόγηση και στο γενικότερο οικονομικό σύστημα
Όπως είπε, αυτά τα ερωτήματα είναι «πώς θα ανασχέσουμε την κλιματική κρίση» και «πώς θα ανασχέσουμε τις συνέπειες του οικονομικού μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών». «Ερωτήματα που δεν τα έθεσε η πανδημία. Η πανδημία όμως έκανε εξαιρετικά επείγον να απαντηθούν», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και περίπου μια δεκαετία, οι ηγεσίες του δυτικού κόσμου προσπαθούν να αγνοήσουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο».
«Διάφορες αφηγήσεις σε κάθε χώρα ή και διεθνώς, εμφανίστηκαν για να πείσουν τους πολίτες ότι το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο είναι μια χαρά, απλά υπάρχουν αυτοί που το εμποδίζουν να ανθήσει», σχολίασε, ενώ στηλίτευσε ότι «σε κάθε γωνιά του κόσμου, πάντα κάτι άλλο έπρεπε να φταίει εκτός από το προφανές: το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα».
«Σε αυτό το περιβάλλον, όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, βάζει στο τραπέζι το ζήτημα μιας νέας οικονομικής πολιτικής η οποία: θα μειώσει τις ανισότητες. Θα προστατέψει το περιβάλλον. Θα συμβάλλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδειγμάτων παγκοσμίως, στα οποία ζητούνται αλλαγές στη φορολόγηση και στο γενικότερο οικονομικό σύστημα.
Τσίπρας: «Θα γίνουμε Ευρώπη ή θα παραμείνουμε Βαλκάνια;»
Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι». Τσίπρας
Κάνοντας σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν ήταν ποτέ αν θα μείνουμε στην Ευρώπη αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη και εξήγησε: «Το ζήτημα είναι αν θα πιάσουμε ή έστω θα πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε μια σειρά κοινωνικών δεικτών, κριτηρίων και δικαιωμάτων, με πρώτο αυτό της εργασίας και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων. Στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες. Στην Ελλάδα είναι 42. Πώς λοιπόν θα «γίνουμε Ευρώπη», όταν μια κοντόφθαλμη και αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ προσπαθεί εδώ και χρόνια να μας κρατήσει παγιωμένους στο «Εδώ είναι Βαλκάνια»;
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας