Πέθανε στα 61 του χρόνια ο πρώην Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο ο 3ος
Ο Μπενίνιο Ακίνο, ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων (2010-2016), γιος δύο εμβληματικών μορφών του αγώνα για τη δημοκρατία στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στη Μανίλα. Ήταν 61 ετών.
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί ότι έφυγε ο πρώην πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάρβικ Λιόνεν, μέλος του ανώτατου δικαστηρίου που είχε διοριστεί από τον εκλιπόντα το 2012.
«Ήταν τιμή το ότι υπηρέτησα μαζί του. Θα μας λείψει», πρόσθεσε.
Ο Μπενίνιο Ακίνο ο τρίτος, γνωστός στον κόσμο απλά ως Νούνου, εξελέγη πρόεδρος χάρη στο κύμα συμπάθειας και υποστήριξης στην υποψηφιότητά του το 2009, μετά την θάνατο της μητέρας του, της Κορασόν Ακίνο, ηγετικής μορφής του κινήματος της «Δύναμης στον Λαό», που είχε επίσης εκλεγεί πρόεδρος (1986-1992).
Ο πατέρας του, γερουσιαστής που εναντιωνόταν στο καθεστώς του Φέρντιναντ Μάρκος, δολοφονήθηκε καθώς επέστρεφε στις Φιλιππίνες μετά την πολιτική εξορία του το 1983.
Εκείνος ο φόνος είχε προκαλέσει σοκ και συνέβαλε να διωχθεί ο Φέρντιναντ Μάρκος από την εξουσία με την επανάσταση του 1986 που οδήγησε στην εκλογή της μητέρας του Μπενίνιο Ακίνο στην προεδρία.
Ήταν μοναχογιός και είχε εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, βιομηχανία ζάχαρης, προτού κατέβει στην πολιτική κονίστρα το 1998. Εξελέγη τρεις φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ του 1998 και του 2007.
Είχε ακόμα προβλήματα υγείας μετά τον τραυματισμό του στη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1987 εναντίον της κυβέρνησης της μητέρας του. Τον είχαν πυροβολήσει πέντε φορές· τρεις σωματοφύλακές του είχαν σκοτωθεί.
Από την εξαετή θητεία του δεν έλειψαν οι κρίσεις. Την Πέμπτη του χρονιά στην εξουσία, 44 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων σκοτώθηκαν στη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης για τη σύλληψη καταζητούμενου εξτρεμιστή από τη Μαλαισία.
Τον Νοέμβριο του 2013 ο Ακίνο βρέθηκε αντιμέτωπος με την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊγιάν, από τους χειρότερους που έχουν πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες. Ο επιλεγόμενος «υπερτυφώνας» αυτός είχε σαρώσει πόλεις και χωρά στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους αφήνοντας πίσω του πάνω από 6.000 νεκρούς.
Παρότι είχε πιστωθεί ορισμένη πρόοδο στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, η εικόνα του δέχθηκε πλήγμα εξαιτίας σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος από αιρετούς την ίδια χρονιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας