Ελλάδα ΗΠΑ: Στη Γερουσία την Τρίτη ο νόμος Μενέντεζ
Τα F35 έρχονται στην Ελλάδα μετά την έγκριση από το Νομοσχέδιο Μενέντεζ. Αν και όπως είχε αναφερθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι είναι θολό το τοπίο με τα μαχητικά αεροσκάφη F35, οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες να εφοδιάσουν τη χώρα μας. Είναι μια αποκάλυψη που είχε κάνει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους.
Πιο συγκεκριμένα, τo επόμενο «κρίσιμο» βήμα στη πορεία του νέου νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας θα λάβει χώρα την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Τι λέει ο νόμος Μενέντεζ
Ειδικότερα, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, όπως ονομάζεται επίσημα, θα τεθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής. Αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, επιχειρεί να κάνει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας.
Υπό αυτό το πρίσμα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act. Ως εκ τούτου, προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νομοσχέδιο Μενέντεζ
Σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας