Εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή

Εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή
Εργασιακό νομοσχέδιο: Με 158 ψήφους υπέρ και 142 ψήφους κατά.

Με 158 ψήφους υπέρ και 142 ψήφους κατά, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης. «Παραμονές» του εργασιακού νομοσχεδίου διοργανώθηκε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθηνας, ενώ σφοδρές ήταν και οι πολιτικές κόντρες.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι τομές που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

Εργασιακό νομοσχέδιο

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σφοδρή κριτική από Αλέξη Τσίπρα

Με «επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή και την συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε», παρά το ότι τον τελευταίο καιρό το αποφεύγει. «Χάρηκα για την παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη, έστω και για να αναγνώσει μια ομιλία 50 λεπτών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του.

«Χάρηκα για την παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη, έστω και για να αναγνώσει μια ομιλία 50 λεπτών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουγεί μια εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία». Εργασιακό νομοσχέδιο

Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην το επιχειρήσετε πάλι. Εκτίθεστε. Τόσο εσείς, όσο και οι εντολοδόχους σας».

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είπαν Βαρουφάκης και Γεννηματά

Μύδρους εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, τόσο κατά του κ. Μητσοτάκη, όσο και του κ. Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, για μία ακόμη φορά, προσπαθεί να ταυτίσει το κόμμα της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα επειδή, κάθε φορά «που είναι με την πλάτη στον τοίχο ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πετάγεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αποπροσανατολίζει τη συζήτηση». Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Γεννηματά επανέλαβε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καταλύουν το 8ωρο, αφήνουν έρμαιο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες τους εργαζόμενους, καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ατομικές συμβάσεις και διαλύουν το ΣΕΠΕ. Εργασιακό νομοσχέδιο

«Θα σας πολεμήσουμε σε όλη τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος, καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αναπτύσσοντας μία-μία τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες «θα αποτελειώσουν», όπως είπε, τα λίγα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στη μειοψηφία έντιμων και σωστών απέναντι στον εργαζόμενο εργοδοτών, οι οποίοι «θα αναγκαστούν» να γίνουν και εκείνοι «αρπακτικά», όπως η πλειοψηφία, εξαιτίας του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play