Κοινωνικός στιγματισμός για βάρος: Τι δείχνει νέα έρευνα σε έξι χώρες

Κοινωνικός στιγματισμός για βάρος: Τι δείχνει νέα έρευνα σε έξι χώρες
Κοινωνικός στιγματισμός για βάρος: Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) ανέφεραν πως έχουν βιώσει στίγμα για τα κιλά τους.

Πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν υποστεί κοινωνικό στιγματισμό για το βάρος τους, όπως δείχνει μία νέα δειγματοληπτική έρευνα σε έξι χώρες, σύμφωνα με την οποία όσοι εσωτερικεύουν το στίγμα και ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα κιλά τους είναι πιθανότερο να αποφύγουν τα συχνά τσεκ-απ και άλλες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τυγχάνουν και λιγότερου σεβασμού από τους γιατρούς.

Οι ερευνητές του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity» και στο PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 ανθρώπους σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι σε κάθε χώρα (το 56% έως 61%) ανέφεραν πως έχουν βιώσει στίγμα για το βάρος τους. Παράλληλα, υψηλά ποσοστά σε όλες τις χώρες βίωσαν στίγμα από μέλη των οικογενειών τους (76% – 88%), συμμαθητές τους (72% – 81%), γιατρούς (63% – 74%), συναδέλφους (54% – 62%) και φίλους τους (49% – 66%).

Και να σημειωθεί πως σε όλες τις χώρες οι εμπειρίες στιγματισμού ήταν συχνότερες στην παιδική και εφηβική ηλικία, όταν και προκάλεσαν μεγαλύτερο στρες ενώ και στις έξι χώρες όσοι νιώθουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτοενοχοποίησης για το βάρος τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες λόγω αποφυγής των γιατρών.

«Παρά τις δεκαετίες στιγματισμού του βάρους, απουσιάζει μία διεθνής συγκριτική έρευνα. Ο χρόνος έχει ωριμάσει προ πολλού για να αναγνωρίσουμε το στίγμα ως μία νομιμοποιημένη κοινωνική αδικία και ως ζήτημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Πουλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd.

Το 2020 περισσότεροι από 100 ιατρικοί και επιστημονικοί φορείς, διεθνώς, ζήτησαν την εξάλειψη του στίγματος για το βάρος. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές για αυτό το θέμα.

«Το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας είναι τόσο συχνή πηγή στιγματισμού για το βάρος σε τόσες χώρες δείχνει ότι υπάρχει συλλογική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον», τόνισε η Πουλ. «Επίσης, τα ευρήματα μάς παρέχουν βάσιμο λόγο για να ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες να μειωθούν οι μεροληψίες για το βάρος, τις οποίες έχουν οι επαγγελματίες της υγείας. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο να εγκαθιδρύσουμε μία ιατρική κουλτούρα ελεύθερη από το στίγμα του βάρους», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play