ΠΟΥ εμβόλια: Προβλέπει πανδημία δύο ταχυτήτων

ΠΟΥ εμβόλια: Προβλέπει πανδημία δύο ταχυτήτων
ΠΟΥ εμβόλια: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να δώσουν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Νέα έκκληση απηύθυνε ο ΠΟΥ, προκειμένου οι πλούσιες χώρες να διανέμουν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες. Να θυμίσουμε ότι ο Οργανισμός είχε υπογραμμίσει την ανάγκη μεγαλύτερης επένδυσης από τα κράτη πάνω στην υγεία.

Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.

44% η εμβολιαστική κάλυψη στις πλούσιες χώρες, έναντι 0,4% στις φτωχότερες

«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των δόσεων, αντιστοίχως. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».

Έκκληση ΠΟΥ στις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη. Πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο. Ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021.

Η Σενεγάλη ξεκινά την παραγωγή εμβολίων

Παρότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δεν ανέφερε συγκεκριμένα αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters, η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια για την Covid-19 το επόμενο έτος, βάσει μιας συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με στόχο την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε παράλληλα εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool), που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play