ΠΟΥ Εμβόλια: Αποτελεσματικά κόντρα στις μεταλλάξεις
Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε πως όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κόντρα στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Να θυμίσουμε πως ο οργανισμός είχε προειδοποιήσει σχετικά με την άνιση διανομή τους ανά τον κόσμο. Αλλά είχε εκδώσει πόρισμα, το οποίο αναφέρει πως το εμβόλιο της Astrazeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά τις θρομβώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας, ωστόσο, να συνεχίσουν οι πολίτες να συμπεριφέρονται με προσοχή απέναντι στην Covid-19.
«Είναι μια ακαθόριστη απειλή»
Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μια συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.
«Είναι μια ακαθόριστη απειλή», τόνισε η Κάθριν Σμόλγουντ, που είναι αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει». Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην περιοχή που καλύπτει μέρος της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 60% σε ένα μήνα, από το 1,7 εκατ. στα μέσα Απριλίου στις 685.000 την περασμένη εβδομάδα.
«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει πάντα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση…η αύξηση της κινητικότητας, οι φυσικές επαφές και οι συναθροίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη», επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιοχή, τονίζοντας ότι τα απαραίτητα ταξίδια συνεχίστηκαν.
Επιπλέον, η χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων πρέπει να συνοδευθεί από εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, την ιχνηλάτηση και τον εμβολιασμό. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», δήλωσε ο Κλούγκε. «Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τυφλώσει αυτό το φως».
Το σχέδιο για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες τρεις υπηρεσίας του ΟΗΕ σχημάτισαν μια ομάδα ειδικών που θα καταρτίσουν ένα παγκόσμιο σχέδιο για την αποτροπή της μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ. Η One Health High- Level Expert Panel, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν στο τέλος του 2020 η Γαλλία και η Γερμανία, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά.
Αυτή η ομάδα ειδικών θα συμβουλεύει τον ΠΟΥ, την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων όπως και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το πώς μπορούν να αναπτύξουν πλαίσια εκτίμησης κινδύνου και εποπτείας και να υιοθετήσουν σωστές πρακτικές προκειμένου να αποφεύγονται και να προετοιμάζονται για επιδημίες ζωονοτικών ασθενειών.
Η ομάδα των ειδικών θα εξετάζει επίσης τους ενδεχόμενους κινδύνους μετάδοσης στην παραγωγή και τη διανομή τροφίμων, τις κατασκευές υποδομών, τα διεθνή ταξίδια, το εμπόριο όπως και σε όλες τις δραστηριότητες που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Το πάνελ θα δημοσιεύσει τις πρώτες του συστάσεις αργότερα φέτος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας