Χρυσοφάκης στο pagenews.gr: Ο στόχος μας αποτελεί διαχρονικά προοδευτικό μίγμα στην πολιτική ζωή της χώρας
Κύριε Χρυσοφάκη ποια είναι η άποψή σας για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τη Νέα Δημοκρατία; Αν ήταν το ΚΙΝΑΛ στο «τιμόνι» διαχείρισης της πανδημίας τι θα έκανε διαφορετικά;
Είναι πλέον αντιληπτό και στον πιο δύσπιστο πολίτη, ότι η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, εφαρμόζοντας μια πολιτική που ακόμη και ίδια στελέχη της, δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκεια τους. Γιατί πολύ απλά, όταν με 1500 κρούσματα κλείνεις και με 4500 τέθηκε στον δημόσιο διάλογο η «επανεκκίνηση» τότε , ή τα μέτρα που έλαβες στο ενδιάμεσο ήταν αποτυχημένα, ή απλά άλλαξε η κοινή παραδοχή όλων μας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από οποιοδήποτε κόστος.
Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, από τις 25 Νοεμβρίου παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτό φυσικά ξέφευγε από τη λογική των γενικών οριζόντιων μέτρων καθολικής εφαρμογής, και βασίζεται μέχρι και σήμερα σε μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, στεγανοποίηση νομών και νησιών, απομόνωση όλων των – γνωστών πλέον – θετικών κρουσμάτων και εξειδικευμένα μέτρα με βάση το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.
Επιτέλους, η Κυβέρνηση ας ξεφύγει από τις ιδεολογικές εμμονές της και ας εφαρμόσει την συγκεκριμένη πρόταση, καθώς πολύ φοβάμαι, ότι μετά το πέρας της τουριστικής και θερινής περιόδου η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέα «έξυπνα» μέτρα και λύσεις τύπου ακορντεόν για την οικονομία!
Τέτοιες πρακτικές δεν τις αντέχει η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Εάν αναλογιστεί κάποιος, ότι όντας η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθούμε να βλέπουμε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους να αυξάνονται, τότε αυτό καταδεικνύει και την αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι πασιφανές, ακόμη και στον πιο δύσπιστο, ότι η Νέα Δημοκρατία συνειδητά επιλέγει να μετακυλίει τις δικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας στους πολίτες.
Δεν είναι λίγες οι φορές, που με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, επιχείρησε να κρύψει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια στην πανδημία, ενώ παράλληλα, εδώ κι έναν χρόνο έχει φτάσει το ΕΣΥ στο όριό του κι έχει εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.
Επί του πρακτέου, στο μεν υγειονομικό σκέλος της κρίσης αφέθηκε να πανηγυρίζει επί μακρόν για το πρώτο επιτυχημένο απόλυτο lockdown και έχασε όλη τη συνέχεια. Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, δεν στήριξε γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά τον σχεδιασμό των τεστ και την ιχνηλάτηση, διαχειρίστηκε χλιαρά τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, δεν εγγυήθηκε το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, την ασφαλέστερη λειτουργία των μέσων μεταφοράς. Και μαζί με αυτά, έστειλε αντιφατικά μηνύματα για την τήρηση των μέτρων, συσσωρεύοντας Πάρνηθες, Ικαρίες, κομματικούς εμβολιασμούς και αποφάσεις βάσει πολιτικού κόστους και όχι επιδημιολογικών δεδομένων. Έχασε έτσι την αξιοπιστία της, και κυρίως, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Αντίστοιχα και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης, παρά το μαξιλάρι, την απουσία δημοσιονομικών περιορισμών και τον ευνοϊκό δανεισμό με εγγύηση της ΕΚΤ, δεν πήρε τα αναγκαία εμπροσθοβαρή μέτρα για να κρατήσει όρθια την πραγματική οικονομία και να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
Επομένως, η προσαρμοστικότητα που φάνηκε να επιδεικνύεται κατά το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας του κορονοϊού, δυστυχώς δεν έθεσε τις βάσεις για μια σταθερή και οικονομικά δίκαιη πολιτική για όλους τους Έλληνες.
Ακόμη και η στροφή της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε Κεϋνσιανές πολιτικές, έγινε με λάθος τρόπο καθώς για ακόμη μια φορά, ιδεολογικές στρεβλώσεις, ακόμη και εσφαλμένοι οικονομικοί υπολογισμοί οδήγησαν σε αδικίες και «πετσόκομμα» δικαιούχων.
Δύο από τους κλάδους που επλήγησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης ήταν αυτοί της εστίασης και του τουρισμού. Ποια περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν για την ενίσχυσή τους;
Να θυμίσουμε, ότι στις 11 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δε θα επιστραφεί το 30-50% των 3 πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2020.
Ενώ στις 5 Μαΐου, η Κυβέρνηση μας απέδειξε, ότι τελικά ήταν «άνθρακες ο θησαυρός», αφού το 100% των χρημάτων θα επιστραφούν από τις επιχειρήσεις στο κράτος, σε 60 δόσεις από το 2022.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εξαγγελθείσα μείωση 30-50% στην πραγματικότητα είναι ένα πιστωτικό voucher για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός του 2021, το δε μέτρο αφορά μόνο 25.000 από τις 150.000 επιχειρήσεις που έλαβαν χρήματα από τις 3 πρώτες φάσεις επιστρεπτέας.
Η κυβέρνηση συνειδητά εξαπατά τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν απεγνωσμένα ενίσχυση της ρευστότητας.
Για την επανεκκίνηση της οικονομίας οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη, όπως τα μέτρα που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής:
1. Πραγματική ενίσχυση της ρευστότητας. 2. Ρύθμιση οφειλών σε εφορία-ταμεία σε 120 δόσεις με 30% κούρεμα. 3. Μέγιστο αριθμό δόσεων για χρέη σε τράπεζες, με πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους. 4. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων για 6 μήνες.
Σχετικά με τον τουρισμό, το “άνοιγμα” γίνεται και εφέτος με μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, που εντείνονται όμως από τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης.
Είναι επιβεβλημένο να παρθούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων, αλλά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Θεωρούμε ως αναγκαίο:
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την Ε.Ε. και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών. Επίσης να προχωρήσει άμεσα ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι επιβεβλημένο να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για τα πάγια έξοδά τους ή και με προγράμματα ανάλογα της εστίασης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για την διασφάλιση της επαναλειτουργίας της.
Προτείνουμε:
1. Tην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 4 μήνες, με την υποχρέωση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων τους 2. Την μείωση του ΦΠΑ σε Τουρισμό-εστίαση στο 6% για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους & αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου. 3. Ένα γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 4. Στήριξη των εργαζομένων σε Τουρισμό και εστίαση: δικαίωμα της επαναπρόσληψης τους, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις του χώρου. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα ένσημα όσων τέθηκαν σε μονομερή αναστολή εργασίας».
Ποια είναι γνώμη σας για το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ποια θα είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής;
Με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, με μετακύλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο, είναι αυτονόητο ότι αυτή η πρωτοβουλία περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων θα μας βρει απέναντι.
Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν προχωρά σε μια ακόμη μεταρρυθμιστική επανάσταση στη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
Μάταια προσπαθούν στο Μαξίμου να μας πείσουν, ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες.
Πραγματικά ντροπή! Τακτικές που επαναφέρουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας δυσάρεστες μνήμες δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική και με σεβασμό στον εργαζόμενο κοινωνία εν έτη 2021!
Μιας και δραστηριοποιήστε και στον επιχειρηματικό κλάδο, πως θεωρείτε ότι θα είναι οικονομικά η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις;
Προφανώς, η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν τελειώνει με το πέρας της πανδημίας, όμως η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία να γυρίσει σελίδα, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 70 δις που θα μας διατεθούν και αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 21-27.
Προϋποθέσεις γι’ αυτήν, να μην γίνει η επανεκκίνηση πάνω σε ερείπια, να διασφαλιστεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός θεσμικός διάλογος σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων μακρόχρονου χαρακτήρα απ’ όλο το πολιτικό μας σύστημα, και φυσικά, να υπάρξει ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο που θα βάζει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Ζητούμε να έρθει άμεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η πρόταση της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να δούμε στη πράξη εάν τελικά η Νέα Δημοκρατία θα «αρπάξει» την ευκαιρία από τα «μαλλιά» ή αν για ακόμη μια φορά θα παραμείνει εγκλωβισμένη και κοιμώμενη σε βαθύ ιδεολογικό ύπνο και σκοτάδι!
Αν γινόταν σήμερα εκλογές το ΚΙΝΑΛ θα ήταν «ανοιχτό» στο να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα;
Ο δικός μας στόχος αποτελεί διαχρονικά ένα προοδευτικό μίγμα στην εφαρμοζόμενη πολιτική της χώρας.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο, να βγει μπροστά και μέσω των αξιόλογων και αξιόμαχων στελεχών του να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όπως πάντα κάναμε, άλλωστε σε τούτο τον τόπο.
Θέλουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την αλλαγή στη καθημερινότητα των πολιτών, δίχως να απεμπολήσουμε όλα εκείνα τα ιδεολογικά στοιχεία εκείνων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Βέβαια, για να γίνει πράξη αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μας δίνουν σαφή λαϊκή εντολή για την κατεύθυνση αυτή.
Αν οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν αποτυπώσουν τη δυναμική μας με τρόπο που να μπορεί να επιβάλλει τη δική μας ατζέντα διακυβέρνησης, τότε θεωρώ ότι το Κίνημα Αλλαγής, δεν θα πρέπει να διαδραματίσει τον «χρήσιμο ηλίθιο» του πολιτικού συστήματος, απλά και μόνο για να βγαίνουν αριθμητικά οι 151.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας