Εμβολιασμοί Ευρώπη: Γιατί αργούν σε σχέση με τη Βρετανία
Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη ή για την ακρίβεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν ζητήματα καθυστερήσεων σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Mισέλ Μπαρνιέ σχολίασε ότι γι’ αυτό ευθύνεται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τους ισχύοντες περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, ενώ η βρετανική κυβέρνηση πιέζεται να βάλει τέλος στο lockdown που ισχύει στη χώρα νωρίτερα.
O Μπαρνιέ έκανε αυτή τη δήλωση, που θα συζητηθεί, σχολιάζοντας το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας κατά της νόσου Covid- 19 σε σύγκριση με αυτό των Βρυξελλών. Σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο «France Inter», o Μπαρνιέ παραδέχτηκε η χώρα του Μπόρις Τζόνσον είχε μία πετυχημένη πορεία στο πρόγραμμα εμβολιασμού γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα είναι απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
«Η γραφειοκρατία και η ιδεολογία βλάπτουν την προσπάθεια εμβολιασμού της ΕΕ», σημείωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ και συμπλήρωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν έχει μάθει ακόμη να αναλαμβάνει κινδύνους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Αμερική.
Όμως, επέμεινε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς να πει» ποιος χειρίστηκε καλύτερα την πανδημία της νόσου Covid- 19. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Βρετανία έχει χορηγήσει στο 50% του πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε είναι μόλις 25%.
Ο 70χρονος διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από την παρούσα κρίση, αλλά και να σκεφθούμε κατά πόσο πρέπει να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις χώρες να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητες από τις Βρυξέλλες. «Υπήρξε σχεδόν μια ιδεολογική δυσπιστία στη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Δεν ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε κινδύνους… Οι Βρετανοί χειρίστηκαν κινδύνους χρηματοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα. Οι Αμερικανοί ανέλαβαν κινδύνους. Εμείς δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε ακόμα», πρόσθεσε.
Βέβαια, ο ίδιος επιμένει ότι η υπογραφή συμβολαίων σε ότι αφορά τα εμβόλια εκτός ΕΕ, θα ήταν κακή ιδέα, γιατί θα σήμαινε ότι οι μικρότερες χώρες θα μείνουν πίσω. «Δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, η φιλοσοφία της ΕΕ», όπως υπογράμμισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας