Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι φυλετικές μειονότητες εκτίθενται περισσότερο από τους λευκούς
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα φαινόμενο που κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις στις μέρες. Μαζί με την καταστροφή των δασών, συμβάλλει στο μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με νέα μελέτης, στην Αμερική, τα μέλη φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων εκτίθενται σε περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τους λευκούς.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυβερνητικά δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στατιστικά στοιχεία απογραφής πληθυσμού. Διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ατόμων που ανήκαν σε φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες και είχαν εκτεθεί σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης στις ΗΠΑ, ήταν μεγάλος, ανεξάρτητα από τον τόπο διαβίωσης ή την οικονομική τους κατάσταση.
Με βάση την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», οι Αφροαμερικανοί είναι η μόνη φυλετική ομάδα που εκτίθεται δυσανάλογα σε καθεμία από τις πηγές ρύπανσης που εξετάστηκαν.
Οι μελετητές διαπίστωσαν ακόμα ότι κατά μέσο όρο οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες εκτίθενται σε υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα ρύπανσης, ενώ οι λευκοί σε χαμηλότερα.
«Δεν έχει σημασία αν είναι φτωχοί ή πλούσιοι. Οι φυλετικές ανισότητες ισχύουν για όλους τους Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες», τόνισε ο Πολ Μοχάι, καθηγητής περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο καθηγητής ερευνά τις φυλετικές ανισότητες στη διανομή επικίνδυνων αποβλήτων, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στην ατμοσφαιρική ρύπανση στα σχολεία, καθώς και γιατί και πώς υπάρχουν αυτές οι ανισότητες.
Τι λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης
«Όταν εξετάζουμε τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ΗΠΑ από όλες τις πηγές που συμβάλλουν στην παρουσία λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, διαπιστώνουμε μια συνολική συστημική προκατάληψη εναντίον των μειονοτήτων αυτών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Τζέισον Χιλ, καθηγητής Μηχανικής Βιοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Τα λεπτά σωματίδια προέρχονται από μια ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, των πετρελαιοφόρων και των αγροκτημάτων. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν τις συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε σωματίδια και προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσος, καρδιακές προσβολές, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και άσθμα.
Η νέα μελέτη εξετάζει το πρόβλημα ανάλογα με την πηγή ρύπανσης. Οι ερευνητές ταξινόμησαν περισσότερους από 5.000 τύπους λεπτών σωματιδίων που προέρχονται από 14 πηγές όπως βιομηχανία, επιβατικά αυτοκίνητα, πετρελαιοφόρα οχήματα, κατασκευές και γεωργία. Στη συνέχεια, μοντελοποίησαν την έκθεση σε αυτές τις πηγές ρύπανσης υπολογίζοντας τα μέσα επίπεδα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα για διάφορες φυλετικές ομάδες με βάση τους τόπους διαβίωσής τους το 2014.
«Δεδομένου ότι έχουμε αυτήν την εθνική ανισότητα στην έκθεση στη ρύπανση, θέλαμε να δούμε ποιες πηγές ευθύνονται περισσότερο», λέει ο Χιλ. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ευθύνονται σχεδόν όλες».
Όπως, μεταδίδει η ΕΡΤ με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, όταν εξέτασαν τις ανισότητες έκθεσης στις αστικές περιοχές, οι ερευνητές βρήκαν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση. Οι Ασιάτες βρέθηκαν λιγότερο εκτεθειμένοι από τον μέσο όρο σε αστικές περιοχές στην Καλιφόρνια, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Σαν Χοσέ. Η μελέτη ωστόσο δεν εξέτασε την αιτία αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Κρίστοφερ Τέσουμ, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.
Ο Χιλ παρατήρησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της μελέτης για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυστηρότερων ομοσπονδιακών και πολιτειακών προτύπων για τη ρύθμιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε σε συνέντευξή του.
Άλλοι μελετητές τόνισαν ότι η έρευνα αποκαλύπτει αυτές τις φυλετικές ανισότητες οι οποίες όμως δεν εξηγούνται από το ύψος του εισοδήματος. Ο Μοχάι είπε ότι οι διαφορές στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν μέρος μιας «μακράς ιστορίας δουλείας και φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ».
«Αρχίσαμε να βλέπουμε μια σχέση ανάμεσα στις φυλετικές διακρίσεις και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί που ζουν οι μειονότητες», συνεχίζει ο Μοχάι. «Ο ρατσισμός δεν αφορά μόνο την φυλετική βία. Έχει να κάνει και με την αδιαφορία για την ευημερία των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες και νομίζω ότι αυτός είναι ένας παράγοντας», εξήγησε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας