Τουρκία: Καταγγέλλει καψόνι της Ουάσιγκτον στον Τούρκο πρέσβη

Τουρκία: Καταγγέλλει καψόνι της Ουάσιγκτον στον Τούρκο πρέσβη
Τουρκία: Καταγγέλλει καψόνι της Ουάσιγκτον στον Τούρκο πρέσβη η αντιπολίτευση του τουρκικού κοινοβουλίου, καθώς εδώ και τρεις μήνες περιμένει ο Μουράτ Μερτζάν να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι σε τεντωμένο σχοινί, μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, κάτι που προκάλεσε οργή στην χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη στρατευμένη επίθεση της Τουρκίας προς την Αμερική, συνεχίζεται ακάθεκτα η δημιουργία πόλωσης, καθώς η τουρκική αντιπολίτευση καταγγέλλει νέο καψώνι της Ουάσιγκτον, αυτή τη φορά προς τον πρέσβη που όρισε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Τούρκος Πρόεδρος. Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα της Τουρκίας στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χασάν Μουράτ Μερτζάν, ο οποίος στις 24 Φεβρουαρίου διορίστηκε από τον Ερντογάν ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον περιμένει εδώ και τρείς μήνες περίπου για να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι οι S-400 να φύγουν από την Τουρκία, δε θα προχωρήσει τίποτα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Τουρκία Βουλή: Καταδίκασε την απόφαση Μπάιντεν

Η Βουλή στην Τουρκία καταδίκασε την απόφαση του Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Όπως είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, που καταδικάζει την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μια κίνηση που, σύμφωνα με τους βουλευτές, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Η καταδίκη της απόφασης Μπάιντεν

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

«Καταδικάζουμε έντονα τη δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που περιέχει τα επιχειρήματα του αρμενικού λόμπι, και απορρίπτουμε αυτήν την αβάσιμη συκοφαντία, η οποία δεν έχει κανένα νόημα παρά μόνο την παραποίηση της ιστορίας για πολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κανένα νομικό και ηθικό δικαίωμα να κρίνει επί ιστορικών θεμάτων, η δήλωσή του δεν έχει νομική ισχύ», αναφέρει το ψήφισμα. Οι Τούρκοι βουλευτές κάλεσαν τον Μπάιντεν να «επανεξετάσει» την απόφασή του, η οποία «αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις».

Η απάντηση Ερντογάν στον Μπάιντεν

“Η έρευνα των γεγονότων και η αποκάλυψη της αλήθειας είναι δουλειά των ιστορικών, όχι των πολιτικών”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε αβάσιμη τη δήλωση Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolou.

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και σύσσωμη η τουρκική πλευρά σε αναβρασμό καθώς πρόκειται για μια ιστορική ήττα της χώρας τους, καθώς για πρώτη φορά οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και χαρακτήρισαν επισήμως τις θηριωδίες των Τούρκων στον Αρμένικο λαό το 1915 ως Γενοκτονία.

Τι σηματοδοτεί η Γενοκτονία Αρμενίων

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, ανέλυσε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και τι σημαίνει αυτό για την γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Μάζης σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του και αυτό έχει δυο διαστάσεις: «Μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία συλλήψεων όπως έγινε με Ναζί και αποδόσεως αποζημιώσεων. Αυτό φοβόταν η Τουρκία», τόνισε.

H δεύτερη πτυχή αυτής της αναγνώρισης αφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο Μπάιντεν δηλώνει στον Ερντογάν ότι πλέον οι συμπεριφορές του δεν θα γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα αν συνεχίσει ο Ερντογαν θα δεχθεί κλονισμό», είπε ο κ. Μάζης. «Οι Αρμένιοι πάλεψαν έναν αιώνα να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία και τα κατάφεραν. Εμείς για την Ποντιακή γενοκτονία κάτι ψιθυρίσαμε επί Ανδρέα Παπανδρέου και δεν το συνεχίσαμε γιατί ενοχλούμε τον γείτονα. Τώρα είναι πρόσφορο το έδαφος για να το επαναφέρουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play