Ντόχα: Πρωτοπόρος των θετικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά
Πολλοί διεθνείς Οργανισμοί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πολλές έρευνες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέσεις και άρθρα εφημερίδων εξήραν τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις με σημαντικότερη το μέτρο ορισμού κατώτατου μισθού, στις οποίες προέβη το Κράτος του Κατάρ, παράλληλα με τη σταδιακή ολοκλήρωση των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Με την ολοκλήρωση των γηπέδων του Μουντιάλ 2022 η Ντόχα αναμένεται να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή εκδοχή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων Sharon Borough, εξήρε τα «εκπληκτικά αποτελέσματα και τις θετικές εξελίξεις» που επιτεύχθηκαν στον τομέα των Εργασιακών Δικαιωμάτων στο Κράτος του Κατάρ. Από την πλευρά του ο κ. Hassan Al Thawadi, Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς, επιβεβαίωσε ότι το Κατάρ, σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργατών, εξασφαλίζοντας δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, υψηλού επιπέδου.
Οι εργασιακές σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Brussels Morning», κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία των μελών του Hana Neumann και Marc Tarabella, συζητήθηκαν τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργαζομένων στην περιοχή του Κόλπου. Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν Διεθνείς, Ευρωπαϊκοί και μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, Εκπρόσωποι από χώρες του Κόλπου και η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδικάτων.
Μιλώντας σε μερικούς μετανάστες εργαζόμενους από την Κένυα, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα, οι οποίοι επέστρεψαν πρόσφατα από το Κατάρ με τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ITUC, Joel Odigi, δήλωσε πως εξέφρασαν την προθυμία τους να επιστρέψουν ξανά στην εργασία τους στο Κατάρ, καθώς οι εργασιακές σχέσεις εκεί έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Botswana Guardian», ο κ. Joel Odigi δήλωσε πως ανυπομονεί να απολαύσουν όλοι τον επόμενο χρόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και επεσήμανε πως ο ορισμός του νέου ελάχιστου μισθού τηρείται σε όλους του τομείς χωρίς διακρίσεις.
Προοδευτικές και αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες του Κατάρ
«Αυτή η πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από το Κατάρ είναι προοδευτική και αξιέπαινη και απέδειξε τη δέσμευσή του για επικράτηση δίκαιης μεταχείρισης ως προς την αύξηση των μισθών». Και προσέθεσε πως «είμαστε κατακλυσμένοι από ιστορίες Αφρικανών μεταναστών που εργάζονται στο Κατάρ και τους αρέσει που αλλάζουν οι εργασιακές συνθήκες εκεί. Οι μετανάστες από την Αιθιοπία, την Σομαλία, την Ουγκάντα και την Νιγηρία είναι ενθουσιασμένοι για τις μεταρρυθμίσεις στη Ντόχα. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο την περίοδο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά θα ισχύσουν και μετά τη λήξη του Πρωταθλήματος». Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας επιβεβαίωσε ότι «το Κράτος του Κατάρ είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή του Κόλπου που εφαρμόζει τον ελάχιστο κατώτατο μισθό χωρίς διακρίσεις, ως μέρος μιας σειράς ιστορικών μεταρρυθμίσεων στον Εργατικό Νόμο της χώρας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «leadership», η δήλωση της Αφρικανικής Ένωσης Δημοσιογράφων σχετικά με την απόρριψη των προσπαθειών των Δημοσιογραφικών Συνδικάτων να καλύψουν το θέμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Σύμφωνα μάλιστα ,με τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Σαντάμ Ιμπραΐμ Αχμέτ, «επιθυμεί να επιβεβαιώσει ότι αυτές οι προσπάθειες χειραγώγησης των δημοσιογράφων είναι λανθασμένες και προκαλούν ανησυχία σε όλους όσους επιθυμούν το καλύτερο για την αφρικανική δημοσιογραφία». Τόνισε, δε, ότι οι θέσεις της Ομοσπονδίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη θέση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Διάσκεψης (ITUC), η οποία οδήγησε σε ιστορικές και προοδευτικές νομικές μεταρρυθμίσεις στο Κατάρ, σχετικά με την προστασία των μεταναστών εργαζομένων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων όχι μόνο στο Κράτος του Κατάρ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου.
Τεράστια η πρόοδος στα εργασιακά δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα actumedia.over-blog το Κατάρ προέβη με την συνεργασία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με αξιέπαινη ταχύτητα, στην πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον Εργατικό Νόμο. Το Κατάρ έχει επίσης υιοθετήσει νέο εθνικό ελάχιστο μισθό και με βάση αυτά τα βήματα, η Αφρικανική Περιφερειακή Οργάνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Αφρικής (ITUC), με έδρα στο Λομέ του Τόγκο, εξήρε την τεράστια και αξιέπαινη πρόοδο που σημείωσε η Ντόχα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών και δεσμεύτηκε να εργαστεί με το Κατάρ για περαιτέρω τήρηση και εφαρμογή των εν λόγω δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ladepeche έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες όσον αφορά την υποδοχή και την ευημερία των επισκεπτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε συνεργασία πάντα με Διεθνείς Οργανώσεις Εργασίας, τη Διεθνή Αμνηστία και το Human Rights Watch, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία τεχνολογία για τη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας. Το Κατάρ έχει λάβει «τολμηρά μέτρα» για την ενίσχυση και προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων, σύμφωνα με μαρτυρίες δύο βασικών εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα, του Ειδικού Εισηγητή για τις Σύγχρονες Μορφές Δουλείας, Tomoya Obocata και του Ειδικού Εισηγητή για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Felipe González Morales, οι οποίοι και οι δύο είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη.
Το Κράτος του Κατάρ έχει εκπληρώσει στην εντέλεια τις υποχρεώσεις του
Σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, το Κατάρ έχει θεσπίσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν «τη διασφάλιση επαρκών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους». Ως αποτέλεσμα, ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε σε (1.000 riyal). Εκτός από αυτό, υπάρχει μια απλοποιημένη αλλαγή στις διαδικασίες του εργοδότη. Οι δύο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ πιστεύουν ότι αυτή η νέα νομοθεσία καθιστά δυνατή τη «διασφάλιση επαρκών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους». Αυτό θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή το Κόλπου. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Guy Ryder, το Κράτος του Κατάρ έχει εκπληρώσει στην εντέλεια τις υποχρεώσεις του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας