ΝΑΤΟ: Στις 14 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής
Στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες θα λάβει χώρα η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η συμμαχία στην ανακοίνωσή της. «Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, ένας οργανισμός που ενσαρκώνει τον διαρκή δεσμό ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», τόνισε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πρώτη σύνοδος για τον Μπάιντεν
Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πολύ επικριτική στάση έναντι του οργανισμού αυτού, καθώς και σχετικά με τις δαπάνες, τις οποίες θεωρούσε υπερβολικά χαμηλές, των χωρών μελών του, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, στον αμυντικό τομέα. «Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, η τρομοκρατική απειλή, οι κυβερνοεπιθέσεις, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και η άνοδος της ισχύος της Κίνας» θα βρίσκονται στο μενού της συνόδου αυτής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί ενώ έχουν πολλαπλασιασθεί οι διενέξεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία με τη μαζική ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής. Σημειώνεται ότι ήδη έχει αποφασιστεί από τους συμμάχους ότι θα αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου με στόχο να έχουν αποσυρθεί πλήρως μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Οι χώρες που έχουν τους περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ιταλία. Η Γερμανία επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της ήδη τον Ιούλιο.
Δυο λόγια για το ΝΑΤΟ:
Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας μέλους από άλλες. Η συμμαχία αυτή υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α., Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία). Το 1952 προσχώρησαν στη συμμαχία η Ελλάδα και η Τουρκία και το 1955 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η προσχώρηση της τελευταίας προκάλεσε ως αντίδραση τη σύναψη του συμφώνου της Βαρσοβίας από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία αριθμεί 30 χώρες μέλη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας