Γερμανία κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ
Ο κορωνοϊός επιμένει και στη Γερμανία, ενώ το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ εκτιμά ότι ο ιός δεν μπορεί να εξαλειφθεί, σε μια εφιαλτική πρόβλεψη. Αντίθετα, καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των εμβολιασμών, καθώς υπάρχει νέα συμφωνία ανάμεσα σε Pfizer και Κομισιόν για 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ σε όλες τις χώρες προχωρά το πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δεν είναι δυνατή η εξάλειψη του κορωνοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του.
«Ένας ιός ο οποίος μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών ζώων δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν είναι δυνατή, επομένως, η εξάλειψη του κορωνοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του», είπε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ, προέδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στο 127ο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας στη Στουτγκάρδη.
«Γενικώς, η κτηνοτροφία και το εμπόριο ζώων πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών. Ιδίως το παράνομο εμπόριο ζώων είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», σημείωσε o Βίλερ, ο οποίος είναι κτηνίατρος.
Γερμανία κορωνοϊός: Τι είπε για την κλιματική αλλαγή ο Βίλερ
Ο Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε, επίσης, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Παθήσεις όπως το θερμικό στρες, τα προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ο καρκίνος του δέρματος αυξάνονται ήδη, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως είναι για παράδειγμα τα κουνούπια και τα τσιμπούρια θα γίνουν επίσης πιο συχνές ως αποτέλεσμα των αλλαγών στους βιοτόπους και της μικρότερης βιοποικιλότητας. Αναμένω επίσης προβλήματα εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει δυσκολότερη την παροχή πόσιμου νερού. Επίσης και η μειωμένη ποιότητα του νερού στα κολυμβητήρια οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα», πρόσθεσε.
Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς
Μεταξύ των ηπείρων, η πιο προχωρημένη είναι η Βόρεια Αμερική (39 δόσεις ανά 100 κατοίκους) και ακολουθούν η Ευρώπη (24 δόσεις ανά 100 ανθρώπους), η Νότια Αμερική (14 ανά 100), η Ασία (8,7 ανά 100), η Ωκεανία (3,8 ανά 100) και τελευταία η Αφρική (μόνο 1,1 δόσεις ανά 100 κατοίκους).
Το 83% των δόσεων έχουν γίνει σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ μόνο το 0,2% (δύο στις χίλιες δόσεις) έχουν γίνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι φτωχότερες χώρες εξαρτώνται από το διεθνές πρόγραμμα Covax που φιλοδοξεί να παράσχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά προς το παρόν η μερίδα του λέοντος των εμβολίων κατευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας