Δένδιας: Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ – Συνάντηση με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Δένδιας: Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ – Συνάντηση με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Δένδιας: Oι διερευνητικές επαφές, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις.

Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα (15/4) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι έκτακτη και προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Στο τραπέζι των συναντήσεων αναμένεται να πέσουν ζητήματα όπως οι διερευνητικές επαφές, Κυπριακό και μεταναστευτικό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Στις 7 θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Τι θα συζητηθεί:

Δένδιας και Τσαβούσογλου έχουν πλούσια ατζέντα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητήσουν τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και του πολιτικού διαλόγου, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό. Με ερωτηματικό παραμένει το αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα θέσει ζητήματα για τη μειονότητα ή αν θα κάνει αναφορά στο θέμα των Γκιουλενιστών.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές, η Αθήνα αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 63ο γύρο. Στους τελευταίους δύο γύρους, οι δύο αντιπροσωπείες ανέπτυξαν τις θέσεις τους, χωρίς να έχει διαφανεί κοινό πεδίο μέχρι στιγμής. Το Κυπριακό αναμένεται επίσης να απασχολήσει ιδιαίτερα τους δύο επικεφαλής της διπλωματίας, καθώς στις 27 με 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη στη Γενεύη.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνο από το σημείο από όπου σταμάτησε στον Κραν Μοντανά. Από την άλλη, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιμένουν ότι τα δεδομένα από το 2017 έχουν αλλάξει και βάζουν στο τραπέζι την πρόταση για «λύση δύο κρατών». Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει χαώδης, ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να μειωθεί, ούτως ώστε ο Αντόνιο Γκουτέρες να μπορέσει να κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Τσαβούσογλου

«Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου»

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play