Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ φοβάται ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος

Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ φοβάται ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος
Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση να σταματήσουν οι σφαγές, καθώς φοβάται ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τον φόβο της ότι η στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων στην Μιανμάρ κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, όπως ακριβώς συνέβη με τη Συρία, και έκανε έκκληση να σταματήσει η σφαγή. Υπενθυμίζουμε ότι η Μιανμάρ βρίσκεται υπό καθεστώς πραξικοπήματος από την 1η Φεβρουαρίου. Έκτοτε έχουν σημειωθεί πολλές διαδηλώσεις για την ανατροπή του καθεστώτος, στις οποίες δεκάδες πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο, μεταξύ αυτών και ένα 7χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με πηγές του CNN, ο στρατός της Μιανμάρ χρεώνει τους συγγενείς των θυμάτων 85 δολάρια προκειμένου να παραλάβουν στις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπάτσελετ δήλωσε ότι οι συλληφθέντες έφτασαν τους 3.080, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι 23 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από μυστικές δίκες.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ θα οδηγηθεί σε σύγκρουση. Τα κράτη δεν πρέπει να επιτρέψουν την επανάληψη παρελθοντικών λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων, όπως συνέβη στη Συρία και αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπάτσελετ.

Μιανμάρ: 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή από δυνάμεις καταστολής

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο Μπάγκο ύστερα από επιδρομή που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας του στρατού, σύμφωνα με την οργάνωση Ένωση Βοήθειας για τους Πολιτικούς Κρατούμενους. Συγκεκριμένα, ο στρατός της Μιανμάρ πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, χρησιμοποιώντας τουφέκια και χειροβομβίδες. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN ότι πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να σωθούν σε κοντινά χωριά, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί από την Παρασκευή στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τότε που επιβλήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με το AAPP. Έκτοτε οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, οι οποίες αποτελούνται από αστυνομία και στρατιωτικούς, έχουν ξεκινήσει μία συστηματική καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, έχοντας συλλάβει περίπου 3.000 άτομα και αναγκάζοντας τους ακτιβιστές να κρυφτούν.

Μιανμάρ: Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ έκανε έκκληση την Παρασκευή να τερματίσει το καθεστώς βίας στη χώρα

«Θρηνούμε την παράλογη απώλεια ζωής στο Μπάγκο και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποίησαν όπλα πολέμου εναντίον αμάχων, σύμφωνα με πληροφορίες», δήλωσε η Πρεσβεία με ανάρτησή της στο Twitter. «Το καθεστώς έχει την ικανότητα να δώσει λύση στην κρίση και πρέπει να ξεκινήσει με τον τερματισμό της βίας και των επιθέσεων».

Η ΜΚΟ Human Rights Watch δημοσίευσε επιστολή την Πέμπτη, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να «εφαρμόσει πλήρως» κυρώσεις στον στρατό και «να επιβάλει επειγόντως πρόσθετες κυρώσεις»

«Ο λαός της Μιανμάρ βρίσκεται άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τις σφαίρες του στρατού, αλλά συνεχίζουν με θάρρος τον αγώνα τους, αδιάκοπα», ανέφερε η επιστολή. «Η καταδίκη της ΕΕ και οι προσπάθειες για την προώθηση της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για σοβαρές, διαδεδομένες και συστηματικές παραβιάσεις από τη στρατιωτική χούντα είναι ευπρόσδεκτες και σημαντικές, ωστόσο τα λόγια δεν αρκούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play