Ψήφος αποδήμων: Όχι στην τροπολογία Βορίδη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η ψήφος των αποδήμων είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαίνεται η σύγκρουση για διαχείριση της πανδημίας. Όπως ενημέρωσε και η Αριστοτελία Πελώνη σήμερα η κυβέρνηση παίρνει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει τη δική του τροπολογία, με τη διευκρίνιση ότι διασφαλίζει χωρίς περιορισμούς την συμμετοχή των αποδήμων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει την αρχική πρότασή του με την επισήμανση ότι η υιοθέτηση της δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.
«Ιδού η πρόταση ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών ότι διάβασε αποσπασματικά τα όσα είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξή της.
Ψήφος απόδημων: Η κοινή δήλωση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης τονίζουν πως το «πυροτέχνημα» του υπουργού Εσωτερικών που έγινε «για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας», ενώ προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και «να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».
Τα γεγονότα όμως μιλάνε από μόνα τους, τονίζουν, αναφέροντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστημα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.
Η πρόταση αυτή προέβλεπε στο άρθρο 54 του Συντάγματος ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωσε 160 ψήφους στην προτείνουσα αναθεωρητική βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το Νόμο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων παρά το γεγονός πως θεωρούσε ορθότερη τη δική του πρόταση και παρά τις προφανείς αδυναμίες του “γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού».
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ:
- Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α. Ευρώπης, β. Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ Χωρών Ωκεανίας-Άπω Ανατολής και δ Υπολοίπων χωρών.
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή,
- Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
- Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται. Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας