Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Λανθασμένη η κριτική – Απτή η πρόοδος στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις
Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έδωσε ο Σεΐχης Θάμερ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, αναπληρωτής διευθυντής για θέματα των μέσων ενημέρωσης του κυβερνητικού γραφείου, επιβεβαιώνοντας ότι οι κλήσεις για μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ βασίστηκαν σε παραπλανητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Όπως τόνισε, όσοι προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες, αγνόησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει το κράτος του Κατάρ στη μεταρρύθμιση του εργατικού νόμου και στην προώθηση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων.
«Η κριτική για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είναι λανθασμένη»
Υποστήριξε ότι ήταν θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές ποδοσφαιρικές ενώσεις, ΜΚΟ και ομάδες οπαδών έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μποϊκοτάζ δεν έχει εποικοδομητικό αποτέλεσμα, εξηγώντας ότι το Κατάρ υποστηρίζει πλήρως ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρικούς συλλόγους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η κριτική τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είναι λανθασμένη και το Κατάρ έχει σημειώσει απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας τη δέσμευσή του να συνεχίσει τη διαδικασία σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους του.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σεΐχης Θάμερ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι περιέγραψε πώς οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι 6.500 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει ενώ εργάζονται σε υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι τόσο παραπλανητικές όσο και «πολύ μακριά από την πραγματικότητα». Αυτός ο αριθμός, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το Guardian, περιλαμβάνει όλους τους θανάτους τα τελευταία δέκα χρόνια κατοίκων στο Κατάρ από Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν και Νεπάλ. Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι αναφορές, δεν εργάζονταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε εργοτάξια.
Πλήθος μεταρρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων
«Οι απόδημοι από αυτές τις χώρες περιλαμβάνουν επίσης, μαθητές, ηλικιωμένους και εργαζόμενους που εργάζονται σε γραφεία, καταστήματα λιανικής, σχολεία και νοσοκομεία. Το Κατάρ έχει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ομογενείς από αυτές τις χώρες. Μόνο το 20% από αυτούς απασχολούνται ως εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% όλων των θανάτων μεταξύ 2014 και 2019». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σεΐχης τόνισε ότι η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η διάλυση του συστήματος «Kafala», με τους εργαζόμενους να μην απαιτείται πλέον να λάβουν άδεια εξόδου για να φύγουν από τη χώρα και να μπορούν να αλλάξουν θέσεις εργασίας όπως θέλουν. Σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2021, το Κατάρ εφάρμοσε έναν υποχρεωτικό ελάχιστο μισθό, τον πρώτο του είδους του στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας πρόσθετη οικονομική ασφάλεια για κάθε εργαζόμενο στο Κατάρ και τις οικογένειές τους στο εξωτερικό.
Όσο αφορά στην υγεία και την ασφάλεια, ο αναπληρωτής διευθυντής για θέματα μέσων ενημέρωσης του κυβερνητικού γραφείου επικοινωνιών δήλωσε ότι «το κράτος του Κατάρ έχει αυξήσει τα πρότυπα. Απαγορεύεται η εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας το καλοκαίρι και έχει εισαχθεί νέα τεχνολογία για να διατηρεί τους εργαζόμενους δροσερούς όταν βρίσκονται στο χώρο. Σύγχρονη στέγαση έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα για τους εργαζόμενους και το πεδίο αρμοδιοτήτων των επιθεωρητών εργασίας επεκτάθηκε για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και των συνθηκών στέγασης».
Το Κατάρ επανεξετάζει συνεχώς τους νόμους του για να βελτιώσει τις συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων
Σημείωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2020 εκδόθηκαν περισσότερες από 7.000 ποινές, που κυμαίνονται από δευτερεύοντα αδικήματα έως πιο σοβαρά αδικήματα που επέβαλαν βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Εξήγησε ότι το Κατάρ επανεξετάζει συνεχώς τους νόμους του για να βελτιώσει τις συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Σχολιάζοντας τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, εξήγησε ότι «έχουμε επεκτείνει τη συμφωνία μας με το εργατικό σώμα του ΟΗΕ, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη, η οποία το 2018 άνοιξε γραφείο στο Κατάρ για να υποστηρίξει το πρόγραμμα εργατικής μεταρρύθμισης».
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνησή μας έχει διαθέσει κεφάλαια σε εταιρείες για να συνεχίσουν να πληρώνουν τους μισθούς και τα ενοίκια όλων των εργαζομένων. Το κράτος του Κατάρ διαθέτει επίσης, ένα σύστημα που διασφαλίζει ότι οι μισθοί καταβάλλονται πλήρως και εγκαίρως. Αυτό το σύστημα απαιτεί από εταιρείες στο Κατάρ να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για τους υπαλλήλους τους και να μεταφέρουν τους μισθούς τους ηλεκτρονικά. Οι εταιρείες που παραβιάζουν αυτό το σύστημα υπόκεινται σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 10.000 ριγιάλ, που πολλαπλασιάζεται για κάθε παράβαση. Εάν δεν πληρώνονται, οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης, να υποβάλουν καταγγελία εναντίον του εργοδότη τους. Αυτά τα παράπονα διερευνώνται από το υπουργείο Διοικητικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, εάν δεν μπορεί να βρεθεί φιλική λύση, ο εργαζόμενος μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση σε ειδικό δικαστήριο διαφορών, το οποίο θα επιδιώξει να επιλύσει το πρόβλημα εντός τριών εβδομάδων», κατέληξε στη συνέντευξή του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας