Τουρκία Ιταλία: Οικονομικά αντίποινα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι
Η Τουρκία και η Ιταλία περνάνε κρίση στη σχέση τους μετά τις δηλώσεις Ντράγκι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε από τον χαρακτηρισμό του ως δικτάτορα με αποτέλεσμα αρχικά να καλέσει τον Ιταλό πρέσβη στην Τουρκία για εξηγήσεις. Όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί αφού μετά την περασμένη Πέμπτη υπάρχουν εξελίξεις και σε οικονομικό επίπεδο.
Η Τουρκία ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να απολογηθεί επί του φραστικού επεισοδίου. Αφού όμως η ιταλική απάντηση δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής, η Τουρκία προχωρά σε οικονομικά αντίποινα, με επιπτώσεις σε τουλάχιστον 4 ιταλικές εταιρείες.
Σήμερα το πρωί η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε πως η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει», τουλάχιστον για την ώρα, την αγορά δέκα ελικοπτέρων AW169 προοριζόμενα για την τουρκική στρατιωτική σχολή. Η αγορά, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, θα ήταν η πρώτη μιας σειράς παραγγελιών ύψους πλέον των 150 εκατομμυρίων και η εταιρεία που θα υποστεί τις οικονομικές αυτές απώλειες είναι η ιταλική κρατική τεχνολογική holding Leonardo.
Επίσης, η La Repubblica συνεχίζει λέγοντας πως το πάγωμα των συμβολαίων αφορά και την Ansaldo Energia και άλλες δύο αδιευκρίνιστες ιταλικές εταιρείες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ και την ανταπόκριση του Κρίστιαν Μαυρή από την Ιταλία, ο ετήσιος τζίρος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι πριν την πανδημία ήταν στα 17 δισ ευρώ.
Αξίζε να σημειωθεί ότι μια από τις εταιρείες κολοσσούς είναι η Ferrero, η εταιρεία παραγωγός της σοκολάτας Nutella, που εισάγει φουντούκια από την Τουρκία και αυτή με ένα τζίρο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η δήλωση Ντράγκι που εξόργισε τον Ερντογάν έγινε μετά το περιστατικό με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε:
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη». «Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας