Πρίγκιπας Φιλίππος: Το ΥΠΕΞ έστειλε τα συλλυπητήριά του
Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 99 ετών, ενώ πρόσφατα είχε μεταφερθεί εσπευσμενα στο νοσοκομείο, καθώς είχε πολλά προβλήματα υγείας.
Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη Βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασιλική οικογένεια και τον βρετανικό λαό για την απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου, εκφράζει μέσω Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως ο πρίγκιπας Φίλιππος υπηρέτησε με αφοσίωση τη χώρα του για πολλές δεκαετίες.
«Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην Βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασιλική οικογένεια και το βρετανικό λαό για την απώλεια του Πρίγκιπα Φίλιππου, που υπηρέτησε με αφοσίωση τη χώρα του για πολλές δεκαετίες», σημειώνει το ελληνκό ΥΠΕΞ.
Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην Βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασιλική οικογένεια και το βρετανικό λαό για την απώλεια του Πρίγκιπα Φίλιππου, που υπηρέτησε με αφοσίωση τη χώρα του για πολλές δεκαετίες@ukingreece https://t.co/F738AfLsGD
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 9, 2021
Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος
Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (Μον Ρεπό, Κέρκυρα, 10 Ιουνίου 1921 – Κάστρο του Ουίνδσορ, Μπέρκσιρ, 9 Απριλίου 2021), γεννηθείς ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας. Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της ελληνικής και της δανικής Βασιλικής Οικογένειας.
Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.
Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.
Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.
Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είχε υπό την προστασία του πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρέτησε ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας