Κορωνοϊός και ομάδα αίματος: Δεν φαίνεται να επηρεάζει
Ο κορωνοϊός και αν επηρεάζεται η πιθανότητα νόσησης από αυτόν από την ομάδα αίματος που έχει κανείς είναι ένα ερώτημα που τέθηκε από την αρχή της πανδημίας. Οι μελέτες γύρω από το θέμα συνεχίζονται, όπως και για άλλα ζητήματα, όπως είναι οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης ή η πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον ιό από επιφάνειες.
Συμφωνα με αυτή την έρευνα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν ότι η ομάδα αίματος επηρεάζει το αν κάποιος θα νοσήσει σοβαρά από την Covid-19, ούτε καν ότι επηρεάζει την πιθανότητα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό σε πρώτη φάση.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, υπεύθυνοι μιας νέας αμερικανικής μελέτης, απορρίπτοντας τελικά τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικοί υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ενώ εκείνοι της ομάδας Ο αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο. Όμως, από την καινούρια μελέτη των επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», καταδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.
Κορωνοϊός και ομάδα αίματος: Τι έδειξαν τα στοιχεία
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν από τους ειδικούς στοιχεία για περίπου 108.000 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν τεστ κορωνοϊού ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της Covid-19 σε τρεις αμερικανικές πολιτείες (Γιούτα, Αϊντάχο, Νεβάδα) για το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020.
Σύμφωνα και με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, από τα ευρήματα της μελέτης δεν διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση του κορονοϊού μέσω τεστ, στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου και στην πιθανότητα νοσηλείας ή εισαγωγής σε ΜΕΘ, λόγω Covid-19.
«Δεν βρήκαμε καθόλου συσχετίσεις των ομάδων αίματος είτε με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 είτε με τη σοβαρότητά της» ανέφερε ο Δρ. Τζέφρι Άντερσον, του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στη Σολτ Λέικ της Γιούτα- επικεφαλής της μελέτης.
Οι βασικές ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ, Ο) και εξαρτώνται κατά πολύ από το γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου. «Πιστεύουμε ότι σημαντικές σχέσεις ανάμεσα αφενός στον κορωνοϊό και στην Covid-19 αφετέρου στις ομάδες αίματος είναι απίθανες», τόνισαν οι ερευνητές.
Οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν με σαφήνεια ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε επιστήμονες προηγούμενων μελετών σε διαφορετικά συμπεράσματα. Εκτιμάται πάντως, από τους ειδικούς, ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να οδήγησαν στην (εσφαλμένη σύμφωνα με τα καινούρια στοιχεία) συσχέτιση της ομάδας αίματος με τον κίνδυνο –σοβαρής- λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι οι γενετικές διαφορές στους ανθρώπους, οι γεωγραφικές διαφορές, οι παραλλαγές του κορονοϊού, ακόμη και η τύχη ή η μεροληψία, που ενδέχεται να επηρέασαν την εξαγωγή (λανθασμένων όπως φαίνεται) συμπερασμάτων αναφορικά με το συγκεκριμένο επιστημονικό ζήτημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας