Εμβόλιο «των φτωχών»: Δίνει ελπίδα σε πολλές χώρες

Εμβόλιο «των φτωχών»: Δίνει ελπίδα σε πολλές χώρες
Εμβόλιο των φτωχών: Ένα νέο παρασκεύασμα έχει ξεκινήσει να δοκιμάζεται σε τέσσρις χώρες. Είναι φθηνό και αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα σημάνει πολλά.

Το εμβόλιο «των φτωχών» είναι στα σκαριά με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελπίδες για χώρες που δεν έχουν πάρει αρκετές δόσεις εμβολίων. Μπορεί σε πλούσιες χώρες, όπως στη Γερμανία, να υπάρχει διαμάχη για το ποιο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί εξαιτίας των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την AstraZeneca, αλλά σε άλλα σημεία του πλανήτη το ζήτημα είναι η απουσία εμβολίων.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό. Έχει αρχίσει να δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ) και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως.

Το όνομά του είναι NDV-HXP-S. Είναι το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19. Επιπλέον, το νέο εμβόλιο είναι χαμηλού κόστους και πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή του, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης.

Εμβόλιο «των φτωχών»: Η διαφορά με τα υπάρχοντα εμβόλια

Τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, πρέπει να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών. Αντίθετα, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο. Μάλιστα, κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που σήμερα αγωνίζονται να βρουν στις πλουσιότερες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές. Στο μέλλον πιθανώς θα μπορούν να παράγουν οι ίδιες το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν φθηνά από γειτονικές τους χώρες.

Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες. Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τον συντονισμό για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου από Αμερικανούς επιστήμονες έχει το Κέντρο PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το κοινωφελές Ίδρυμα Γκέιτς. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου δρ Μπρους Ίνις δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλάσης εμβόλιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play