Εμβόλιο Moderna: Προσαρμογή απέναντι στις μεταλλάξεις
Τον Ιανουάριο του 2021 είχε εγκριθεί το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19. Λίγο αργότερα ήρθε και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ξεκινήσει η χορήγησή του. Παρόλα αυτά λίγο καιρό αργότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες μεταλλάξεις. Με την σειρά της και η Moderna έφτιαξε τα πρώτα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ήδη τα εμβόλια είναι πλέον έτοιμα για κλινικές μελέτες, που εκκινούν άμεσα στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, οι μεταλλάξεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται για αυτό και η φαρμακευτική κατέφυγε στην δημιουργία των τροποποιημένων εμβολίων. Οι ερευνητές της εταιρίας ετοίμασαν την τροποποιημένη εκδοχή του επιτυχημένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ώστε να καλύπτει το στέλεχος Β.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του 2020.
Εμβόλιο Moderna: Σε πρόγραμμα κλινικών μελετών οι τροποποιημένες δόσεις
Οι τροποποιημένες δόσεις θα ενταχθούν σε πρόγραμμα κλινικών μελετών του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων (ΝΙAID) που θα εκκινήσουν στα τέλη Απριλίου. Ο επικεφαλής του ΝΙAID, ο γνωστός λοιμωξιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι, τόνισε ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχει ήδη εντοπιστεί σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ.
«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια στις ΗΠΑ προσφέρουν ικανοποιητικό βαθμό προστασία κατά των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2. Ωστόσο για περισσότερη προστασία το ΝΙAID συνεχίζει τη συνεργασία του με τη Moderna για να ελέγξει αυτό το υποψήφιο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης εφόσον παραστεί ανάγκη για ένα ενημερωμένο εμβόλιο».
Εμβόλιο Moderna: Πιο μεταδοτικό το νοτιοαφρικανικό στέλεχος
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι (ενώ είναι το βρετανικό στέλεχος του Κεντ που σαρώνει στην Ευρώπη) το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι και πολύ πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι περίπου 50% περισσότερο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ενώ χρειάζεται εξαπλάσια αντισώματα ανανηψάντων ασθενών για να εξουδετερωθεί, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος από την Κίνα.
Το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, που έχει καταγραφεί επανειλημμένα και στην Ελλάδα, μειώνει και την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, με το σκεύασμα της Johnson & Johnson να πέφτει από το 72% στο 64% με το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, βάσει δοκιμών στην ίδια τη Νότια Αφρική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας